Ministarstvo skoro godinu nije objavilo izvještaj sa javne rasprave o Nacrtu zakona o energetici

Oni smatraju da takvo ponašanje Ministratsva samo pokazuje koliko Vlada vodi računa o stavovima građana i nevladinim organizacijama, kao i njihovom mjestu u razvoju društva
58 pregleda 0 komentar(a)
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
zgrada Vektre, Ministarstvo ekonomije, Foto: YouTube
Ažurirano: 21.06.2015. 14:19h

Ministarstvo ekonomije skoro godinu nakon završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o energetici neće da objavi izvještaj o tome, čime se javnost uskraćuje za informacije o dostavljenim, prihvaćenim i odbijenim predlozima, saopštila je grupa građana iz nevladinog sektora.

Grupa građana, koja duži period prati rad Regultarone agencije za energetiku (RAE), Daliborka Uljarević, Stevo Muk i Goran Đurović, do danas nije dobila odgovor na zahtjev za slobodan pristup informacijama koji je 25. maja uputila generalnom direktoru Direkotorata za energetiku, Miodragu Čanoviću, kako bi ostvarila uvid u izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona.

Uljarević, Muk i Đurović su, kako tvrde, učestvovali na javnoj raspravi koju je Ministarstvo organizovalo u periodu od 4. avgusta do 15. septembra prošle godine, i kao grupa građana dostavili predloge za unaprijeđenje njegovog teksta.

„Nemamo informaciju da li su naši predlozi prihvaćeni, kao ni o mnogobrojnim predlozima drugih učesnka rasprave“, navodi se u saopštenju grupe građana.

Oni su podsjetili da je uredbom o načinu i postupku sprovođenja javne rasprave u procesu pripreme zakona, predviđena obaveza Ministarstva da nakon njenog završetka sačini izvještaj.

Izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi, kako je objašnjeno, treba da sadrži podatke o mjestu i vremenu njenog održavanja, ovlašćenim predstavnicima Ministarstva koji su na njoj učestvovali i broju i strukturi ostalih učesnika. Izvještaj treba da sadrži informacije o prihvaćenim i odbijenim predlozima, kao i razlozima za to.

Grupa građana je podsjetila da je Ministarstvo ekonomije bilo obavezno da najkasnije sedam dana od završetka javne rasprave, objavi izvještaj na svojoj web stranici.

Oni su dodali da rad na Nactu protiče bez učešća predstavnika nevladinih organizacija u radnoj grupi, što je suprotno uredbi o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija.

"Na taj način su nevladine organizacije, koje rade u interesu zaštite potrošača, ostale uskraćene da daju direktan doprinos i utiču na sadržaj propisa od samog početka", navodi se u saopštenju grupe građana.

Oni smatraju da takvo ponašanje Ministratsva samo pokazuje koliko Vlada vodi računa o stavovima građana i nevladinim organizacijama, kao i njihovom mjestu u razvoju društva.

Grupa građana je podsjetila i da je, prema programu rada Vlade za ovu godinu, Predlog zakona o energetici već trebalo da bude dostavljen Skupštini.

Bonus video: