RAE: Tehničke gubitke u energetskim mrežama ne utvrđivati paušalno

Iz RAE su kazali da je u toku javne rasprave, 15. maja organizovan okrugli sto, na kojem su, između ostalih, učestvovali predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), MANS-a
0 komentar(a)
struja, Foto: Shutterstock
struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2015. 13:40h

Stopa tehničkih gubitaka u energetskim mrežama ne može se paušalno utvrditi, već metodološki, saopštili su iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

“Operator sistema treba da ponudi studiju gubitaka, na način predviđen važećom metodologijom, a u slučaju nedostavljanja studije potrebno je utvrditi kriterijume na osnovu kojih će se utvrditi stopa gubitaka, kako je i predviđeno izmjenama metodologije za Operatora distributivnog sistema (ODS)”, objasnili su iz RAE.

Predstavnici Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su, tokom trajanja javne rasprave o nacrtima izmjena i dopuna određenih metodologija i pravila RAE, dali predlog da stopa dozvoljenih gubitaka u distributivnom sistemu iznosi maksimalnih tri odsto.

Iz RAE su, u izveštaju o javnoj raspravi, odgovorili da u primjedbama MANS-a nije dato obrazloženje kako su izračunali projektovanu stopu od tri odsto.

“Zakonom o energetici je utvrđeno da metodologije za utvrđivanje cijena i tarifa za korišćenje prenosnih i distributivnih sistema električne energije radi obezbjeđenja održivosti sistema, naročito sadrže elemente i kriterijume za utvrđivanje i alokaciju troškova opravdanih tehničkih gubitaka u prenosnim i distributivnim sistemima električne energije”, podsjetili su iz RAE.

Pored tehničkih gubitaka, koji su posljedica održavanja pogonske spremnosti sistema i težnje da se zadovolje sve potrebe kupaca električne energije, postoje i komercijalni odnosno netehnički gubici, koji obuhvataju potrošenu struju koju nije moguće naplatiti, kao što su neovlašćena potrošnja, greške u mjerenju i očitavanju.

Javna rasprava je trajala od kraja aprila do 18. maja.

Na javnu raspravu nacrta bile su date izmjene i dopune metodologija za utvrđivanje regulatornog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije.

Svi zainteresovani primjedbe i sugestije mogli su dostavljati i na Nacrt izmjena i dopuna Metodologije za utvrđivanje regulatornog prihoda javnog snabdjevača i regulisanih tarifa za snabdijevanje električnom energijom.

RAE je na javnu raspravu dala i nacrte izmjena i dopuna pravila o odobravanju naknade za rad operatora tržišta električne energije i za izmjenu tarifa za električnu energiju.

Iz RAE su kazali da je u toku javne rasprave, 15. maja organizovan okrugli sto, na kojem su, između ostalih, učestvovali predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), MANS-a.

“U navedenom roku primjedbe i sugestije su dostavili EPCG, CGES, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i MANS”, kazali su iz RAE.

Svi subjekti su, kako je navedeno, dostavili primjedbe pravno - tehničke prirode koje će regulator uzeti u obzir pri obradi konačnog teksta metodologija i pravila.

“Takođe su date primjedbe i zahtjevi da se naprave i dodatne izmjene u odnosu na one koje je RAE predložila. Kako je osnovni razlog za predložene izmjene usaglašavanje tih akata sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, te primjedbe se ne mogu prihvatiti”, saopštili su iz RAE.

Oni su objasnili da se sugestije ne mogu prihvatiti iz razloga što je u završnoj fazi izrada novog Zakona o energetici sa kojim takođe treba usaglašavati sve metodologije i pravila.

“U postupku donošenja tih akata razmotriće se svi predlozi dati kroz ovu javnu raspravu i na osnovu iskustva u primjeni postojećih metodologija i pravila, utvrditi najbolja rješenja u skladu sa zakonom”, dodali su iz RAE.

CGES i EPCG su dali primjedbe na član 9 koji je u svim metodologijama identičnog sadržaja, a odnosi se na način utvrđivanja troškova poslovanja koji se mogu kontrolisati.

Primjedbe su date na dio člana koji se tiče pitanja kriterijuma, metoda i analize prilikom utvrđivanja tih troškova, kao i na način utvrđivanje faktora efikasnosti.

Iz RAE su objasnili da se primjedbe ne mogu prihvatiti jer se izmjene u tim aktima odnose samo na usaglašavanje sa izmjenama Zakona o energetici, odnosno definisanje načina utvrđivanja troškova za naredni regulatorni period.

CGES, EPCG i COTEE su dali primjedbe da nije jasno koja je nadležna institucija za objavljivanje stope rasta potrošačkih cijena (IPC) i da li se radi o ostvarenoj ili projektovanoj stopi.

CGES je imao primjedbu u vezi ponovnog uvođenja jednogodišnjeg regulatornog perioda za narednu godinu, odnosno da li se time dovodi u pitanje predvidivost regulatornog okvira, dok je MANS zahtijevao da se trajanje regulatornog perioda vrati na jednu godinu.

MANS je, takođe, imao primjedbi i da je javna rasprava netransparentna, potpuno obesmišljena i bespredmetna.

Iz RAE su objasnili da je javna rasprava sprovedena u skladu sa Zakonom o energetici, da su nacrti akata objavljeni i da je data mogućnost svim zainteresovanim da daju primjedbe i sugestije, kao i da neposredno učestvuju na okruglom stolu.

“Time su ispunjeni uslovi transparentnosti”, tvrde iz RAE.

Predstavnici kompanije COTEE su dali predlog da se u kategoriju troškova koji se mogu kontrolisati uključe troškovi nabavke osnovnih sredstava.

“Imajući u vidu probleme sa kojima se COTEE suočava praktično od osnivanja, zbog neposjedovanja adekvatnog poslovnog prostora, i pored toga što nabavka osnovnog sredstva u računovodstvenom smislu nema tretman troška, ova primjedba će biti detaljno razmotrena i u okviru zakonskih mogućnosti i tretirana pri izradi konačnog teksta izmjene pravila”, saopštili su iz RAE.

Nakon roka koji je utvrđen u javnom pozivu za davanje primjedbi i sugestija, kako su naveli, u RAE su pristigle i primjedbe grupe građana, Steva Muka, Daliborke Uljarević i Gorana Đurovića.

Primjedba se odnosi na način određivanja cijene energije iz domaćih izvora. Oni predlažu da ga treba promijeniti tako što će se cijena energije umjesto na osnovu cijena za konstantnu energiju na energetskoj berzi (EEX) u Lajpcigu određivati kako je to propisano Zakonom o energetici, odnosno na osnovu analize zahtijevanih troškova poslovanja, amortizacije i povrata na sredstva, uz primjenu odgovarajuće korekcije po osnovu realizacije regulatorno dozvoljenog prihoda za prethodni period.

Primjedba se odnosi na način određivanja cijene energije iz domaćih izvora.

Iz RAE su ocijenili da je primjedba neosnovana i u suprotnosti sa Zakonom o energetici.

“Proizvodnja električne energije nije regulisana djelatnost pa se cijena energije iz domaćih izvora ne može utvrđivati na predloženi način. Proizvodnja je tržišna djelatnost”, zaključili su iz RAE.

Bonus video: