Lekić podržao radnike Boksita

URA dodaje da je ojađenoj radničkoj klasi ostalo je još samo pravo na bunt i borbu koja im se slučaju nikšićkih rudara onemogućava jakim policijskim snagama
0 komentar(a)
radnici Boksita, protest, Foto: Svetlana Mandić
radnici Boksita, protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 19.06.2015. 16:54h

Crnogorska javnost prisustvuje novoj manifestaciji otuđene i nekontrolisane vlasti, kada akteri špekulantskih privatizacija kojima su doveli skoro do bankrota crnogorsku privredu, sada cinično sprečavaju pravo radnika Boksita na rad i život od svog rada, rekao je lider DEMOS-a Miodrag Lekić.

"Poštujući izrečen stav radnika Boksita da sami i bez mogućih politizacija izbore svoja ugrožena prava između ostalog pravo na rad, egzistenciju i normalan život pridružujem se zahtjevu demokratske javnosti koja se otovreno solidariše sa nikšićkim rudarima u njihovoj pravednoj borbi."

Lekić je rekao da otuđenim predstavnicima vlasti kao da nije dovoljno vođenje ekonomske politike u interesu ekstremne manjine i korumirano klijentelističkih grupa već pokazuju spremnost da cinično i silom zaustave rješenja u kojima nema procenta za njih i koja su u interesu radnika kao što je slučaj prilikom aktuelnog pokušaja normalizovanja proizvodnje u nikšićkim Boksitima.

"Zato pozivam vladu i Đukanovića, glavnog aktera ekonomskog pustošenja crnogorske privrede i radnika u ovoj zemlji, da se ne inate i ne sprečavaju normalizovanje rada Boksita, i da, što je gotovo neshvatljivo, prestanu da budu direktna brana radnicima u njihovoj pravednoj težnji da započnu rad i dostojan život", rekao je Lekić.

URA: Posljednji je minut za spašavanje radnika i ekonomije

Nikšićki odbor Građanskog pokrerta URA snažno podržava radnike Boksita u borbi za elementarno pravo svakog čovjeka - pravo na rad i dostojan život od toga rada, smatraju u Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija (URA)..

"Pored tog prava našim sugrađanima iz Boksita uskraćeno je i pravo na iskazivanje nezadovoljstva i bunta kojim pokušavaju da odljuđenu vlast primoraju da konačno počne da rješava radnička pitanja u korist radnika i čitave društvene zajednice, a ne kao do sada u ličnu ili u korist strateških partnera i tajkuna koji su doveli crnogorsku ekonomiju u kolaps, a radnike na prosjački štap", navodi se u saopštenju. URA dodaje da je ojađenoj radničkoj klasi ostalo je još samo pravo na bunt i borbu koja im se slučaju nikšićkih rudara onemogućava jakim policijskim snagama.

"Nikšićkim radnicima i rudarima Građanski pokret URA nudi bezrezervnu podršku, pravnu i svaku drugu pomoć u opravdanoj borbi za opstanak njihov i njihovih porodica. Slučaj radnika Boksita je alarmantan i ukazuje da je posljednji minut da u Crnoj Gori počnu aktivnosti na spasavanju crnogorskih radnika i ekonomije. Boksiti i dešavanja u Rubežima je očigledan primjer dokle je Crnu Goru dovela vlast koja je ili nesposobna ili nezainteresovana da domaćinski upravlja Crnom Gorom", zaključuje se.

Bečić: Ako Vlada ne obustavi pritisak, dolazimo da zaštitimo rudare

Demokratska Crna Gora snažno podržava zalaganje radnika Boksita koji traže da im se omogući da žive od svog rada, u njihovom interesu, interesu preduzeća i države Crne Gore.

Odbor povjerilaca je juče odbio ponudu kompanije Neksan vrijednu 4,4 miliona eura za kupovinu imovine Rudnika boksita putem neposredne pogodbe.

“Nema prečeg posla za ministra ekonomije danas od potrebe da dođe u Nikšić i doprinese rješavanju nastale situacije zbog evidentne odgovornosti Vlade,” smatra predsjednik partije Aleksa Bečić.

“Imajući u vidu da je potpuno jasno da je obećanje premijera Đukanovića sa početka mandata ove Vlade o 40.000 novih radnih mjesta mrtvo slovo na papiru, očito da se krenulo na kraju mandata suprotnom logikom da se dodatno poveća broj naših građana na Birou rada,” dodao je.

Demokrate su uputile jasnu poruku čelnicima Vlade da ne pokušavaju da vrše “pritisak na radnike samo zato što traže svoja prava, ne primjenjujte silu, ne šaljite neovlašćena lica da 'pregovaraju' sa radnicima”.

Ukoliko se to ne prekine, funkcioneri Demokrastke Crne Gore će doći da zaštite radnike od neovlašćenih lica, poručio je Bečić.

Bonus video: