Uzmite ovih 50 eura i zaradite trgujući cijenom akcija kompanije Yahoo!

5 komentar(a)
Yahoo
Yahoo
Ažurirano: 19.06.2015. 07:58h

FXLider, svim čitaocima Vijesti, daje 50 eura za uspješan početak trgovanja cijenom akcija Yahoo!-a i drugih najvećih kompanija na svjetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu ali i na padu cijena akcija.

Preuzmite 50 eura za trgovanje ovde.

Prije nekoliko nedjelja bili smo svjedoci jakog pada cijena akcija Yahoo!-a do koga je došlo zbog glasina da nije potpuno sigurno da će spin-off akcija Alibabe biti izveden. Prema komentarima IRS-a, poreske uprave američke vlade, reklo bi se da poreznici nijesu smatrali ovaj potez Yahoo-a zabavnim i da će ipak tražiti plaćanje poreza. Dovoljno je reći da je tax-free spin-off dijela Alibabe koji je u vlasništvu Yahoo!-a , a u vrijednosti od 40 milijardi dolara, jedan od najvažnijih poslovnih poteza koje ova kompanija planira da uradi. Cjelokupno poslovanje Yahoo!-a je pod pitanjem kako tržište sa pažnjom prati napore CEO –a Marisse Mayer da cijelu ovu priču izvede na put koji će imati pozitivan ishod za Yahoo!.

"Osnovne činjenice o situaciji između Alibabe i Yahoo!-a dobro su poznate javnosti. Yahoo! posjeduje akcije Alibaba-e u vrijednosti oko 40 milijardi dolara. Za sada akcije se čuvaju po strani jer bez obzira na njihovu nominalnu vrijednost onog momenta kada se aktiviraju njihova vrijednost više neće biti 40 već 24 milijarde dolara zbog poreza. Ukoliko Yahoo! proda akcije Alibaba-e, porez koji će morati da plati je 16 milijardi dolara što prvobitnih 40 spušta na 24 milijarde dolara. Ukoliko akcije budu predate akcionarima, Yahoo! će takođe morati da plati porez od 16 milijardi dolara. Jedino rješenje je da se akcije predaju akcionarima dok su još uvijek neaktivne. Način da se to ostvari je spin-off, da se formira nova nezavisna investiciona kompanija ('SpinCo') u čijem vlasništvu će zapravo biti akcije Alibaba-e" , navode u FXLider-u.

"Kako bi ova nova kompanija bila bez drugog baznog biznisa o kome mora da vodi računa, kao što je to slučaj sa Yahoo!-om, ona bi lako mogla biti kupljena od strane neke druge kompanije, na primjer same Alibabe, čime bi se izbjeglo plaćanje ovog enormnog poreza. Međutim to je još uvijek u sferi spekulacija. Trenutna situacija je takva da Yahoo! pokušava da nađe najbolji način da obavi ovaj spin-off pri čemu i ne krije da je osnovni cilj ušteda 16 milijardi dolara na račun poreza, naprotiv, u cijelom procesu se konsultuje i sa samim IRS-om", kažu u FXLider-u.

Međutim, kako za sada stvari stoje malo je vjerovatno da će Ministarstvo finansija kao i Poreska uprava SAD-a odobriti ovaj spin-off. Jedan od zvaničnika IRS-a izjavio je da ova institucija planira da promijeni zakon o spin-off-u i rezultujućem porezu. Pored toga, takođe je rekao da se planira privremena suspenzija svih procesa ovog tipa dok se podrobnije ne ispita slučaj.

Nakon ovih komentara IRS-a, cijena akcija Yahoo! je pala ispod 40 dolara da bi se nakon toga oporavila i popela preko 43 dolara. Iako cijena akcija nije uspjela da se ponovo vrati iznad 44 dolara gdje je bila prije ove vijesti, ipak je uspjela da nadoknadi veći dio prethodnog gubitka. Cijena akcija se trenutno kreće oko 40.5 dolara.

Preuzmite 50 eura za trgovanje ovdje

Analitičari iz velikih investicionih banaka kao što je UBS stali su na stranu Yahoo!-a nakon kontroverznih vijesti i potvrdili svoj raniji stav po pitanju rejtinga kompanije uz očekivanje rasta cena akcija na 59 dolara.

Bonus video: