Toščelik nastavlja po starom: Radnike neće da vrate na posao

Uprava radnicima dala otkaz jer su odbili da prekovremeno rade još jednu treću smjenu zbog fizičkog i psihičkog umora
60 pregleda 2 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.06.2015. 19:46h

Iako je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević na sjednici Skupštine kazala da će 10 otpuštenih radnika nikšićke željezare Toščelik biti vraćeno na posao, to se još nije dogodilo.

“U više navrata smo zvali Ministarstvo rada da pitamo šta se dešava i u utorak nam je rečeno da još nemaju nikakvu informaciji i da će javiti kada je budu imali. Razočarani smo takvim ponašanjem. Zašto ministarka sada ćuti i zbog čega ne uradi kako je kazala pred svim poslanicima i javnošću Crne Gore”, kazao je predsjednik Sindikata Toščelika Pero Kadović.

Iz Toščelika je u maju otpušteno 12 radnika, ali je protiv dvojice, koji su stekli uslov za penziju, postupak povučen. Otpušteni radnici otkaz su dobili jer su zbog psihičke i fizičke iscrpljenosti odbili da sporne večeri prekovremeno odrade još jednu treću smjenu.

Kadović je kazao da su ponovo razgovarali sa poslovodstvom i da im je direktor kazao da mu je žao otpuštenih radnika i njihovih porodica, ali da otkaze neće povući.

“Radnici su ogorčeni i nestrpljivi, porodice nemaju od čega da se prehrane. Cjelokupna javnost i nadležni su upoznati sa stanjem u Željezari, uslovima u kojima smo prisiljeni da radimo i čestim povredama”, kazao je Kadović.

Sa upravom su prošle sedmice o ovoj temi razgovarali Kovačević i predsjednik Opštine Veselin Grbović i prema informacijama “Vijesti” poslovodstvo je ostalo “čvrsto u namjeri da povlačenja otkaza neće biti”.

Kadović je kazao da problem ima i desetak stalnih radnika koji su stekli pravo na penziju ali to pravo ne mogu da iskoriste jer im “ranija administracija Željezare nije uplatila beneficirani radni staž”.

Bonus video: