Poljoprivrednicima će biti dostupno 51,82 miliona eura bespovratnih sredstava

Vlada je usvojila Informaciju o potvrdi obezbjeđenja podrške implementaciji javnih poziva u okviru IPARD II programa 2014-2020.
645 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice, Foto: Vlada Crne Gore

Crnogorskim poljoprivrednicima, kroz sprovođenje IPARD programa, biće dostupno ukupno 51,82 miliona eura bespovratnih sredstava, od čega sredstva Evropske unije (EU) čine 39 miliona eura, a nacionalno kofinansiranje 12,82 miliona eura.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potvrdi obezbjeđenja podrške implementaciji javnih poziva u okviru IPARD II programa 2014-2020.

Tim povodom, Vlada je donijela zaključke koji se tiču obezbjeđenja sredstava za nacionalno kofinansiranje projekata u okviru tog Programa.

Kako je saopšteno iz Vlade, dodjela bespovratne podrške krajnjim korisnicima isplaćivaće se shodno definisanim kriterijumima i biće u okviru od 50 do 70 odsto, u zavisnosti od vrste investicije i geografskog položaja poljoprivrednog gazdinstva i lokacije investicije.

"Cilj IPARD II programa je restrukturiranje i modernizacija poljoprivrednog i prerađivačkog sektora, u svrhu stvaranja konkurentnih poljoprivrednih gazdinstava i prerađivačkog sektora, koji će biti spremni za ulazak u EU i korišćenje fondova Unije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: