Šalčik: Spremni smo da svoja znanja prenesemo crnogorskim poljoprivrednicima

Prema rijecima Šalčik, godinu prije ulaska Poljske u EU, 80 odsto poljoprivrednika i seoskih domaćinstava bili su protiv članstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2015. 18:48h

Saradnja Crne Gore i Poljske u oblasti poljoprivrede sve je intenzivnija i važna je za pripremu crnogorskih proizvođača ali i administracije za prihvatanje politike Evropske unije (EU) u toj oblasti, ocijenjeno je danas na seminaru o poljoprivrednoj politici i iskustvima Poljske.

Eksperti iz Poljske su na seminaru, koji je održan u Budvi, govorili o sistemu direktnih plaćanja u EU, zajedničkoj organizaciji tržišta i povlačenju sredstava iz EU fondova.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, Zofia Šalčik, istakla je spremnost poljskog Ministarstva i ostalih povezanih struktura da prenesu crnogorskim kolegama i poljoprivrednicima ekspertska znanja i iskustvo kojim su doprinijeli da poljoprivredni sektor te države ostvari najveći pomak od članstva u EU, u odnosu na ostale države članice.

“Za razvoj naše poljoprivrede u procesu pristupanja najvažnije je bilo da podignemo svijest građana, posebno poljoprivrednika, da će ulaskom u EU imati benefite”, kazala je ona.

Prema rijecima Šalčik, godinu prije ulaska Poljske u EU, 80 odsto poljoprivrednika i seoskih domaćinstava bili su protiv članstva.

“Danas, 11 godina nakon učlanjenja, imamo upravo suprotno - najveći entuzijasti su poljoprivredni proizvođači, čak više od 80 odsto njih je zadovoljno sa EU”, kazala je Šalčik , dodajući da su informisanje i edukacija bili osnov za bolje razumijevanje novih politika.

Ona je čestitala crnogorskom Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja na postignutim rezultatima u ispunjavaju mjerila i stvaranju uslova za otvaranje pregovora sa EU u poglavljima koja se odnose na poljoprivredu.

Prema njenim riječima, teme današnjeg seminara su vrlo važne za razumijevanje funkcionisanja tržišta EU, Zajedničke poljoprivredne politike, sistema direktnih plaćanja i prenošenja iskustva u povlačenju fondova EU.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović podsjetio je da su Crna Gora i Poljska krajem prošle godine potpisale sporazum o saradnji iz kojeg je proisteklo niz zajedničkih aktivnosti.

On je naglasio značaj nedavnog boravka mladih crnogorskih poljoprivrednika u studijskoj posjeti Poljskoj.

“Poljoprivrednici su imali priliku da saznaju kako se odvijalo prilagođavanje novim standardima i politikama EU, dobiju ideje kako da reorganizuju spostvenu proizvodnju i bolje razumiju konkurenciju u EU”, naveo je Ivanović.

Saradnja sa Poljskom se, kako je dodao, širi dalje.

“Imamo otvoren poziv za mlade stručnjake zainteresovane da nastave studije u ovoj zemlji. Pripremamo sporazum o uspostavljanju saradnje u oblasti laboratorijskog ispitivanja za otkrivanje bolesti za koje nemamo akreditovane laboratorije”, kazao je Ivanović.

Kako je dodao, nastavljaju se i razgovori oko sklapanja traktora.

U okviru saradnje Poljske i Crne Gore u oblasti poljoprivrede, Ivanović je ocijenio značajnom podršku te članice EU za strategiju i akcioni plan za otvaranje pregovaračkog poglavlja 11 - Poljoprivreda.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprvivrede i ruralnog razvoja, seminaru su prisustvovali predstavnici tog resora, čelni ljudi pojedinih opština i njihovih službi za poljoprivredu, kao i poljoprivredni proizvođači.

Skup je organizovala Ambasada Poljske u Podgorici u okviru obilježavanja Dana Poljske u Crnoj Gori.

Učesnici seminara mogli i da probaju tradicionalne poljske proizvode koji su bili izloženi na štandovima ispred hotela Avala.

Galerija

Bonus video: