Radulovića poslali na rudare, oni neće u Podgoricu [VIDEO]

Rudari su ranije danas kazali da će pregovarati sa Ministarstvom jedino pod uslovom da Kavarić dođe u upravnu zgradu Boksita u Nikšiću
420 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2015. 21:40h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić pozvao je predstavnike oba sindikata u Boksitima da večeras dođu na sastanak u Podgoricu, kako bi pregovarali o njihovim zahtjevima. Predsjednik Samostalnog sindikata preduzeća Borislav Bojanović kazao je "Vijestima" da se rudari neće odazvati pozivu ministra.

Večeras se neočekivano među rudarima pojavio kontroverzni biznismen i bivši vlasnik FK Čelik Ranko Radulović da pozove radnike da formiraju delegaciju da pregovara sa ministrom ekonomije. Radnici su bili iznenađeni u čije ime im Radulović nudi predloge, na šta je on odgovorio da je došao da brani svoje selo i da ne može bilo ko da kupi Boksite. Poslije žustre verbalne rasprave, policija je udaljila Radulovića.

Radulović je optuživan ili osuđivan za više krivičnih djela, uključujući ubistvo, nasilničko ponašanje, djela protiv prirodne okoline u aferi Lipci, a mediji su ga dovodili u vezu sa kupovinom glasova za Demokratsku partiju socijalista.

"Ministarstvo ekonomije je uvijek imalo predstavnike radnika i u tom smislu je juče održan sastanak sa predstavnicia Sindikata Rudnika boksita kojem su prisustvovali ministar Kavarić i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović na kome je radnicima predočeno koje su nadležnosti države u ovom procesu. Predstavnici Ministarstva su spremni da na bazi tih razgovora održe i večerašnji sastanak sa čelnicima oba sindikata", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rudari su ranije kazali da će pregovarati sa Ministarstvom jedino pod uslovom da Kavarić dođe u upravnu zgradu Boksita u Nikšiću.

U Rubež su sinoć došli glavni inspektor za javni red i mir u Upravi policije Duško Koprivica i pomoćnika direktora policije za sektor opšte nadležnosti Nikola Janjušević.

Radnici će do daljnjeg biti u mjestu Rubeža, gdje su probili su policijsku blokadu nakon što su krenuli na protest u Podgoricu, a u jednom trenutku ranije danas došlo je i do fizičkog obračuna sa interventnim vodom policije.

Poslanik Janko Vučinić pridružio se radnicima kako bi im pružio podršku radnicima.

On je kazao da radnici nijesu krivi za situaciju u kojoj se nalaze i zamolio je policiju da se pomjeri i da pusti radnike da idu sa mehanizacijom kod onih koji im ne daju da rade.

"Oni su samo bore za svoju koru hljeba i za svoju familiju", rekao je Vučinić

On je dodao i da će pozvati sve radnike Crne Gore da se pridruže radnicima Boksita i pruže im podršku.

Vučinić je kazao komandiru Darku Mađariću da pozove ministra Vladimira Kavarića i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da dođu na blokadu i dao im rok od sat vremena, u suprotnom će krenuti sa radnicima ka Podgorici.

Na ulazu u Nikšić nalazi se oko desetak kamiona Boksita kojima je blokiran put.

Rudarima se pridružila i grupa bivših radnika Boksita, grupa radnika nikšićkog Metalca - Iskra promont, a Radoman Batrićević je najavio i podršku penzionera. U Rubeži su i radnici Toščelika, kao i ranije otpušteni radnici.

Bojanović je kazao da bi se ova situacija riješila da Odbor povjerilaca hitno sazvao sastanak i povukao odluku jer "radnici samo žele da rade".

On je dodao da je isključivi krivac za ovu situaciju Odbor povjerilaca i stačajna uprava.

Nezadovoljni radnici su krenuli ka Podgorici nakon što je stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković obavijestio predsjednika Samostalnog sindikata kompanije Borislava Bojanovića da je jednoglasno odbijena ponuda Neksana vrijedna 4,4 miliona eura.Policija je pokušala da jednim autom blokira izlaz iz rudokopa Zagrad, međutim rudari su ručno pomjerili vozilo i teškom mehanizacijom i privatnim automobilima krenuli prema Nikšiću.

Na putu je još jedno policijsko vozilo pokušalo da im prepriječi put, ali su radnici i njega uklonili.

Radnike je presreo interventni vod policije i došlo je do fizičkog obračuna, nakon kojeg su radnici Boksita nastavili put ka Nikšiću.

Nakon toga došlo je do novog, četvrtog o redu pokušaja blokiranja kretanja radnika od strane policije, ali tom prilikom nije došlo do ozbiljnijeg incidenta i radnici su se uključili na glavni put.

“Nemamo šta s kim da pričamo. Slijedi radikalizacija protesta. Sad idemo ka rudokopu Seoce da se sa 200 radnika dogovorimo o daljim potezima. Spremne su teške mašine. Kad nam nisu dali da radimo, mi ćemo raditi na drugom mjestu i ne samo u jami”, poručio je ranije danas Bojanović, revoltiran odlukom Borda povjerilaca.

Glavni razlog je, kako se kaže, niska cijena.

Radnicima su začuđeni odlukom Borda, jer je rudnik krajem 2005. prodat kompaniji Olega Deripaske za pribilžno istu cijenu.

Više od 100 rudara, koji su se okupili da sačekaju odluku povjerlivca, riješeni su bili da uđu u jamu.

“Sačekaćemo ostale sindikalce da dođu iz Podgorice i da se dogovorimo o konkretnim potezima”, kazao je ranije danas predsjednik sindikata radnika Ilija Đilas, dok su njegove kolege negodovale tražeći da se odmah spuste u jamu.

Uz 4,4 miliona eura za kupovinu imovine Boksita iz stečajne mase Neksan nudi 600.000 eura za socijalni program radnicima koji bi trebalo da napuste kompaniju, bez ikakve nadoknade.

Proteklih 20-ak dana nezadovoljni radnici, koji će već drugi mjesec zaredom primiti minimalac od po 193 eura na teret stečajne mase, više puta su protestovali pred zgradom Vlade.

SNP podržava radnike

SNP je saopštila da podržava zahtjeve radnika nikšićkih Rudnika boksita u namjeri da sačuvaju svoja radna mjesta i podsjeća da svaka upotreba sile od strane države predstavlja direktan napad na dostojanstvo i egzistenciju svakog građanina Crne Gore.

"Smatramo da Odbor povjerilaca nikšićkih Rudnika boksita nema pravo da se igra sa sudbinom radnika, koji samo traže nastavak proizvodnje kako bi obezbijedili osnovnu egzistenciju za svoje porodice. Zato što prije treba prekinuti agoniju radnika nikšićkih Rudnika boksita i donijeti pozitivnu odluku o davanju saglasnosti da se neposrednom pogodbom proda imovina te kompanije", navodi se u saopštenju.

DF: Policija da stane na stranu naroda

Oštro osuđujemo nasilje kojim režim Mila Đukanovica i Duška Markovića, sprečava radnika Rudnika Boksita iz Nikšića da iskažu svoj protest protiv odluke vlasti kojom se sprečava obnavljanje proizvodnje u ovom važnom kolektivu i nekadašnjem gigantu crnogorske privrede, saopšteno je iz Predsjedništva Demokratskog fronta (DF).

"Predsjednistvo poziva policiju Crne Gore da se podsjeti sramotne uloge nekadašjeg odnarođenog komunističkog režima koji je angažovao specijalne jedinice na Žutoj gredi, koja je 1988. na sličan nacin upotrijebila silu protiv radnika i da ovaj put stane na stranu naroda, radnika, pravde i istine i da ne podržavaju lopovsku vlast koja je uništila fabrike i pokrala Crnu Goru. DF veoma pažljivo prati dešavanja u Nikšiću i u zavisnosti od razvoja situacije , donijeće konkretne odluke u cilju sprečavanja nastavka terora ovog režima protiv naroda", navodi se u saopštenju Predsjedništva DF..

Davidović: Nećemo odustati, dostavićemo novu ponudu

Kompanija Neksan iz Nikšića nije odustala od kupovine Rudnika boksita i već sjutra dostaviće novu ponudu, saznaje agencija Mina-business.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, kazao je agenciji Mina-business da je odluka Odbora povjerilaca da odbije njihovu ponudu, potpuno neočekivana.

„Nećemo odustati od Boksita i tek sad počinje utakmica. Radnike Boksita nikad i ni po koju cijenu nećemo ostaviti na cjedilu, ovo je sada već postalo i stvar principa“, rekao je Davidović.

On je dodao da će dokazati da Boksiti koji su napravili 135 miliona EUR gubitaka, mogu da funkcionišu.

„Već sjutra ćemo dostaviti novu ponudu i pružiti novu nadu radnicima Boksita. Ovim potezom Odbor povjerilaca nije urušio samo Boksite i radnike već dobrim dijelom i Željeznicu i Luku Bar. Sigurno je da Boksiti neće propasti i biće respektabilna i pouzdana kompanija“, kazao je Davidović.

Govoreći o dosadašnjoj ponudi, on je podsjetio da su bili ponudili pet miliona EUR za ništa, kako bi ubijedili radnike i državu da su ozbiljni u svojoj namjeri. Takve navode obrazložio je činjenicom da su novac ponudili za kupovinu Boksita, iako nijesu dobili koncesije bez čega nema organizovanja proizvodnje. „Rizikovali smo čitavu svoju firmu i zadužili je za pet miliona EUR, ne znajući šta će se dešavati sa koncesijama za eksploataciju rude. Dali smo ponudu koja je bila veća za 500 hiljada nego što su Rusi platili imovinu Boksita prije deset godina. Za tih deset godina iskopano je više od 3,5 miliona tona rude, mehanzacija je starija deset godina i kompletna logistika“, naveo je Davidović. On je dodao da, imajući sve to u vidu i da Boksiti moraju da otkupe zemljište da bi se mogla nastaviti eksploatacija, da se mora zamijeniti otrajala oprema, u Neksanu su više nego sigurni da su dali fer ponudu za imovinu Boksita. Davidović je poručio da neće odustati i kazao da „ide ljeto, idu bolji dani“. Neksan je za kupovinu imovine Boksita bio ponudio 4,4 miliona EUR, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa.

Galerija

Bonus video: