PREDLOG O ZAŠTITI VAŽNE BUDVANSKE LOKACIJE

Većina odbornika neće zgrade u parku Miločer

Deklaraciju o zabrani gradnje u kompleksu Miločer potpisalo 17 od 32 odbornika, svi iz opozicije, dva iz SDP-a i jedan iz DPS-a
68 pregleda 15 komentar(a)
Miločerski park, Foto: Shutterstock
Miločerski park, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2019. 18:40h

Kompaniji Adriatik propertiz, zakupcu kompleksa Sveti Stefan - Miločer, može biti zabranjena gradnja novih vila i apartmana u Miločerskom parku, ukoliko budvanska Skupština opštine usvoji deklaraciju koji je predložio odbornik Građanskog pokreta URA Radosav Tomović, a potpisalo 17 od 32 odbornika, odnosno većina.

Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, Tomović je juče predao opštinskoj službi sa zahtjevom da se uvrsti u dnevni red zasjedanja zakazanog za ponedjeljak. Dekleraciju su potpisali svi odbornici opozcije -  URA, Demos, SNP, DF, Demokrate, ali i oba odbornika SDP-a i jedan iz DPS-a.

Na ideju da predloži deklaraciju Tomović je, kako kaže, došao isprovociran serijom tekstova u “Vijestima” i “Monitoru” o namjerama Vlade da omogući grčkom investitoru da sagradi duplo više kvadrata u stoljetnom Miločerskom parku, koji treba da bude spomenik prirode.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo je prije sedam dana konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta Miločer. Vlada je još u martu usvojila programski zadatak za taj konkurs od “opšteg interesa”.

Tim dokumentom firmi Adriatik propertiz grčkog biznismena Petrosa Statisa  omogućeno je  da na najekskluzivnijoj  turističkoj lokaciji Miločerskom parku izgradi  88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 naspram  grad-hotela  Sveti Stefan, kao i da  rekonstruiše i dogradi pet starih vila,  čija će kvadratura biti utrostručena. Statis će vile i apartmane moći da proda.

Statis je zakupac hotela Sveti Stefan i Miločer, kao i hotela Kraljičina plaža na 30 godina. Sa Vladom su još u januaru 2013. zaključili aneks kojim se zakup Svetog Stefana i Miločera produžava na 42 godine, a za Kraljičinu plažu do 90 godina. Istim aneksima se smanjuje cijena zakupa.

Predloženom deklaracijom se zona zaštite prostire unutar ogradnog zida oko kompleksa Miločer, od vile „Topliš“ i prostora sa donje strane prilaznog puta za hotel Sveti Stefan. Granična linija prema moru je od Svetog Stefana do Pržna. U  tom prostoru ne bi bila dozvoljena gradnja novih stambeno-poslovnih objekata, već samo rekonstrukcija postojećih u sadašnjim  gabaritima. 

“Miločerski park sa postojećim objektima i prostor u zaleđu hotela Sveti Stefan su u sadašnjem stanju spomenik prirode, arhitekture i kulturnog pejzaža, sa raznovrsnim biljnim vrstama, te kao takvi čine prostor od opšteg interesa”, kazao je Tomović citirajući deklaraciju.

Programskim zadatkom, koji je usvojila Vlada na 29 lokacija u Miločerskom parku, zaleđu Kraljičine i Kraljeve  plaže i ispred grad-hotela Sveti Stefan, aktuelni  kapaciteti biće duplirani,  iako za područje nema detaljanog planskog dokumenta koji bi mogao da isprati  taj program. Cijeli taj prostor trebalo je da  urbanistički pokrije DUP Čedi-Kraljičina plaža, koji nije usvojen, a na usvajanje već godinama čeka i DUP Sveti Stefan.

U dokumentu koji je usvojila Vlada, navodi se da će    hotel Kraljičina plaža   biti porušen i na njegovom mjestu izgrađen četiri puta veći  sa  osam  etaža,  66 apartmana i 60 soba ukupne visine 22 metra.

Privatni hotel i zgrade u parku za Vladu su javni interes

Tomović je  naglasio da   nikakvu vrstu gradnje na ovom prostoru nije moguće odobriti na osnovu člana 60a Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata na koji se pozvala Vlada kada je donijela odluku o lokaciji za hotelski rizort Miločer.

“U njemu piše da Vlada, odnosno izvršni organ lokalne samouprave za objekte od opšteg interesa može odrediti lokaciju u skladu sa smjernicama iz planova šire teritorijalne cjeline. Citirani član 60a imao bi smisla da se u stvarnosti odnosi na objekte od opšteg interesa, kao što su infrastrukturni objekti vodovodnih i kanalizacionih sistema, regulacija vodotoka i obaloutvrda, elektro-energetskih objekata, parkova, sportskih objekata i slično”, kazao je Tomović.

On je naveo da se primjenom ovog člana zakona na lokaciji Miločer u potpunosti obesmišljava procedura donošenja detaljnih urbanističkih planova i druge planske dokumentacije. 

“Za Miločerski park dat je zahtjev kod Zavoda za zaštitu prirode Kotor da se ovaj park proglasi zaštićenom zonom. Skupština opštine Budva ima pravo i obavezu da štiti i zaštiti prostor na svojoj teritoriji”, kazao je Tomović.

Zakupac Adriatik propertiz u parku bi mogao i da gradi stanove i vile za prodaju.