Ryanair leti i zimi za Brisel

“Uskoro će biti dvije godine od kada ste letjeli prvi put za Crnu Goru. Počeli ste s letjenjem 20. juna 2013. godine i te godine imali smo samo ljetnju sezonu za Brisel i 11 hiljada putnika, ali već naredne imali smo i Brisel i London i 45 hiljada putnika na tim destinacijama”, precizirao je Đuričković
91 pregleda 1 komentar(a)
Ryanair, Milovan Đuričković, Katarzyna Gaborec-McEvoy, Olivera Brajović, Foto: Savo Prelević
Ryanair, Milovan Đuričković, Katarzyna Gaborec-McEvoy, Olivera Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2015. 15:41h

Niskotarifni avioprevoznik, Ryanair, objavio je danas zimski red letjenja za Crnu Goru za ovu godinu, koji uključuje novu liniju ka aerodromu Brisel Šarlroa.

Pomoćnik menadžera za prodaju i marketing za zemlje centralne i istočne Evrope u toj kompaniji, Katarzyna Gaborec-McEvoy, kazala je da je Ryanair u Crnoj Gori počeo sa radom u julu 2013. godine sa jednom linijom za Brisel, dok je, godinu kasnije, uveden i let za aerodrom London Stansted.

„Sve te linije su jako dobro funkcionisale. Danas imamo odlične vijesti, a to je da ćemo imati i zimske letove za aerodrom Brisel Šarlroa, pored linije za London Stansted“, rekla je Gaborec-McEvoy na konferenciji za novinare.

Ona je navela da u kompaniji planiraju promet od 60 hiljada putnika godišnje.

„Na osnovu ove dvije aviolinije, ako uključimo i ovu novu liniju za Brisel, to će biti rast od 24 odsto za aerodrom u Podgorici“, saopštila je Gaborec-McEvoy.

Za Brisel će se tokom zimske sezone letjeti dva puta sedmično.

Gaborec-McEvoy je saopštila da su pokretanje zmiskog reda letjenja za Crnu Goru u kompaniji proslavili puštanjem u prodaju karata za aerodromu Brisel Šarlroa po cijeni od 30,99 eura za letove u periodu od 25. oktobra do 10. decembra ove godine.

„Te karte je moguće rezervisati do ponedjeljka do ponoći“, navela je Gaborec-McEvoy.

Ona je saopštila da Ryanair narednog mjeseca slavi 30 godina postojanja.

“Trenutno imamo 72 baze u mreži, a ove godine planiramo da ostvarimo rekord od 100 miliona putnika. Imamo 320 aviona, a broj ljudi koji radi porastao je na oko deset hiljada. Do sada smo, tokom te tri decenije, prevezli preko 750 miliona putnika“, kazala je Gaborec-McEvoy.

Ona je rekla da je flota Ryanaira najveća kada su u pitanju evropski avioprevoznici i da se planira nova narudžba aviona.

„Nastojimo da cijene karata budu najniže moguće i stoga su naše karte najjeftinije u odnosu na našu konkurenciju. U prosjeku karta Ryanaira košta 46 eura i najpovoljnija je na tržištu“, dodala je Gaborec-McEvoy.

Na taj način, kako je objasnila, kompanija štedi novac putnicima.

„Izračunali smo da na godišnjem nivou evropski putnici uštede oko 11 milijardi eura po tom osnovu, što je jako velika cifra“, ocijenila je Gaborec-McEvoy.

Ona je saopštila da kompanija konstantno poboljšava svoje poslovanje.

„Prva promjena koju smo uveli bila je da smo promijenili politiku koja se tiče prtljaga, a ona se ogleda u tome da oni putnici koji nose sa sobom samo ručni prtljag mogu da unesu i još jedan komad takvog prtljaga, što je posebno pogodno za one koji na primjer nose kompjutere i laptopove“, objasnila je Gaborec-McEvoy.

Uvedeni su i paketi za porodice i poslovne ljude, kao i mogućnost da se karta, osim preko sajta Ryanaira, sada može kupiti i preko putničke agencije.

Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore, Milovan Đuričković, rekao je da se ubrzo slavi mali jubilej kada je u pitanju poslovanje kompanije Ryanair u Crnoj Gori.

“Uskoro će biti dvije godine od kada ste letjeli prvi put za Crnu Goru. Počeli ste s letjenjem 20. juna 2013. godine i te godine imali smo samo ljetnju sezonu za Brisel i 11 hiljada putnika, ali već naredne imali smo i Brisel i London i 45 hiljada putnika na tim destinacijama”, precizirao je Đuričković.

On je kazao da su Aerodromi Crne Gore u potpunosti ispoštovali veoma visoke zahtjeve Ryanaira.

Đuričković očekuje da će trend dobre saradnje između podgoričkog aerodroma i Ryanaira rasti.

“Najbolji dokaz za to je popunjenost aviona. Svi letovi Ryanaira prelaze 90 odsto”, kazao je Đuričković.

On je kazao da je, kada su u pitanju aerodromi u Crnoj Gori, zaključno sa utorkom evidentiran rast saobraćaja od dva odsto na oba aerodroma.

“To je broj putnika od 455 hiljada i kada to stavimo u kontekst naših očekivanja i predstojeće sezone očekujemo da ćemo do kraja godine imati tih planiranih 1,7 miliona ili nešto preko toga”, rekao je Đuričković.

Generalni direktor Direktorata za turistički razvoj i standard u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, ocijenila je da se razvoj turizam ne može posmatrati bez razvoja transporta.

„Prema istraživanju za prošlu godinu, koje je uradila Nacionalna turistička orgnizacija Crne Gore (NTOCG), skoro polovina turista koji dolaze u Crnu Goru koristi avion kao prevozno sredtsvo“, rekla je Brajović.

Prema njenim riječima, uslov za razvoj turističke destnacije kao cjelogodišnje je, pored diverzifikacije proizvoda i tržišta, i poboljšanje dostupnosti.

„Crna Gora zbog svojih geografskih karakteristika je još pretežno avio destinacija i mi ulažemo značajne naporte u cilju unaprijeđenja dostupnosti pogotovo dostupnosti putem avio saobraćaja“, rekla je Brajović.

Ona je podsjetila da je ugovor s Ryanairom potpisan 2013. godine i da je do sada postignuta uspješna saradnja.

Bonus video: