EKS: Vlada da se ne upliće u sindikalne poslove

“Ovaj proces jasno smeta onim snagama koje žele da drže SSCG pod kotrolom. Isti su odgovorni za velike finansijske malverzacije koje uništavaju reputaciju sindikata”, kaže se u Deklaraciji
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.06.2015. 15:43h

Evropska konfederacija sindikata (EKS) pozvala je danas Vladu Crne Gore da revidira svoju odluku o registraciji nelegalnog sindikalnog vođstva i suzdrži se od politički motivisanih uplitanja u sindikalne poslove.

Kako je saopšteno iz Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), EKS je usvojila Deklaraciju u kojoj podsjećaju da je izvršni odbor te konfederacije 25. marta primio u članstvo dva predstavnika iz Crne Gore - SSCG i Uniju slobodnih sindikata Crne Gore.

SSCG je, kako su pojasnili, podržan zbog novog vođstva, izabranog na kongresu u novembru 2013. godine, koji je angažovan na ozbiljnom i složenom procesu reforme.

“Ovaj proces jasno smeta onim snagama koje žele da drže SSCG pod kotrolom. Isti su odgovorni za velike finansijske malverzacije koje uništavaju reputaciju sindikata”, kaže se u Deklaraciji.

Navodi se da Izvršni odbor EKS-a priznaje vođstvo SSCG izabrano na posljednjem redovnom kongresu u novembru 2013. kao jedino legalno.

“EKS će nastaviti da podržava reformske snage u crnogorskom sindikalnom pokretu, posebno u izazovima tranzicije i EU integracija”, kaže se u Deklaraciji.

Ocijenjeno je da je Radnicima u Crnoj Gori, kao i čitavom društvu, potreban demokratski, transparentan, operativan i pouzdan sindikalni pokret.

“Pozivamo sve da ujedine snage i obnove crnogorski sindikalni pokret. EKS poziva Vladu Crne Gore da revidira svoju odluku o registraciji nelegalnog vođstva i suzdrži se od politički motivisanih uplitanja u sindikalne poslove”, zaključuje se u Deklaraciji.

Bonus video: