U četvrtak odluka o ponudi Neksana za kupovinu Rudnika boksita

„Ponuda Neksana prihvatljiva je za Lazovića i Kavarića, kako su nam saopštili tokom razgovora, ali oni nemaju pravo da o tome glasaju, niti da utiču na odluku Odbora povjerilaca. Od odluke Odbora povjerilaca zavisiće dalji potezi nezadovoljnih radnika zbog odugovlačenja rješavanja situacije u Boksitima“, rekao je Bojanović agenciji Mina-business
0 komentar(a)
Rudnici boksita, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnici boksita, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.06.2015. 14:23h

Odbor povjerilaca izjasniće se sjutra o ponudi kompanije Neksan iz Nikšića za kupovinu imovine Rudnika boksita, a istog dana nadležni će raspisati tender za davanje koncesija na boksitnu rudu.

Sastanak Odbora povjerilaca zakazan je za 12 sati u Podgorici.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović, kazao je da je predstavnicima radnika to saopšteno na sastanku u Ministarstvu ekonomije, kojem su prisustvovali resorni ministar i potpredsjednik Vlade, Vladimir Kavarić i Vujica Lazović.

„Ponuda Neksana prihvatljiva je za Lazovića i Kavarića, kako su nam saopštili tokom razgovora, ali oni nemaju pravo da o tome glasaju, niti da utiču na odluku Odbora povjerilaca. Od odluke Odbora povjerilaca zavisiće dalji potezi nezadovoljnih radnika zbog odugovlačenja rješavanja situacije u Boksitima“, rekao je Bojanović agenciji Mina-business.

On je naveo da je predstavnicima radnika saopšteno da će Vlada razmatrati zahtjev rudara za povezivanje staža i realizaciju socijalnog programa, kako bi se našao način da se omogući penzionisanje onima koji su stekli taj uslov, ali to pravo ne mogu da ostvare zbog neuplaćenih poreza i doprinosa.

„Rok za penzionisanje ističe 1. jula, a radnicima staž nije povezan pet godina. Oni nijesu krivi što poslodavac nije uplaćivao doprinose“, kazao je Bojanović.

Rudari traže da se prihvati ponuda Neksana za kupovinu imovine Boksita po cijeni od 4,4 miliona eura, uz dodatnih 600 hiljada za rješavanje socijalnog programa, jer je, kako ocjenjuju, jedina i u interesu države, zaposlenih i preduzeća.

Oni su taj svoj stav saopštili u ponedjeljak ispred zgrade Vlade i Privrednog suda, dok je dio rudara upozorio i na mogućnost zatvaranja u jamu, koju su u utorak, kako tvrde, pripremili za radikalno iskazivanje nezadovoljstva.

Bonus video: