Udruženje banaka: Iznenađuje nas netolerantnost Velibora Miloševića

Iz Udruženja banaka su reagovali povodom navoda u tekstu pod nazivom "Privreda i građani imaju samo štetu od osionog ponašanja banaka", objavljenog u na portalu "Vijesti" 16. juna 2015. godine
84 pregleda 1 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Udruženje banaka Crne Gore
Darko Radunović, Foto: Udruženje banaka Crne Gore
Ažurirano: 17.06.2015. 14:50h

Udruženje banaka Crne Gore smatra prirodnim, sasvim logičnim i očekivanim da Velibor Milošević, kao predstavnik Centralne banke Crne Gore, regulatora bankarskog tržišta, ima različit stav od Udruženja banaka i njegovih predstavnika u vezi sa limitiranjem kamata i pokušajem da se zakonom ograniče kamatne stope, kazali su iz Udruženja banaka Crne Gore.

Iz Udruženja banaka su reagovali povodom navoda u tekstu pod nazivom "Privreda i građani imaju samo štetu od osionog ponašanja banaka", objavljenog u na portalu "Vijesti" 16. juna 2015. godine.

"Legitimno je da Centralna banka Crne Gore pokuša da novom regulacijom i nametanjem nove regulative održi korak za brzim promjenama na finansijskom tržištu i da na insistiranju na formalnoj regulativi i direktnom državnom intervencionizmu zasnuje svoju težnju za promjenama na ovom tržištu. Isto je tako prirodno da se Udruženje banaka Crne Gore založi za održavanje tržišnih mehanizama, slobodnu tržišnu utakmicu u kojoj banke podržavaju ekonomiju, preduzetništvo i građane i kroz tu aktivnost ostvare pozitivan rezultat", navodi se u saopštenju Udruženja banaka Crne Gore koje potpisuje Darko Radunović, predsjednik Upravnog odbora.

Iz ovog udruženja su dodali da je za njih iznenađujuća netolerantnost koju je Milošević koji je viceguverner Centralne Banke Crne Gore za kontrolu bankarskog sistema, iskazao u navedenom tekstu, ne ostavljajući ni prava ni prostora za pomisao, a kamoli iskazivanje bilo kakvog drugačijeg mišljenja u odnosu na njegovo.

"Uvredljiv žargon i ton saopštenja, koji je više lično nego stručno fokusiran, je posebno razočaravajući ako imate u vidu da se isti odnosi na direktore svih crnogorskih banaka, koji su, svi do jednog, licencirani upravo od Centralne Banke Crne Gore. Centralna banka je prilikom izdavanja odobrenja ovim licima za imenovanje na funkciju direktora banaka bila zakonski obavezna da cijeni, i cijenila, kako stručne kvalifikacije, tako i profesionalni i lični ugled ovih lica (član 36 Zakona o bankama)", piše u saopštenju Udruženja banaka Crne Gore.

Bonus video: