SNP Mojkovac: Ruše se objekti fabrike "Vukman Kruščić"

"Nakon više neuspjelih tendera, fabrika je prodata za 411 hiljada eura. U tu cijenu je ušlo i 15,5 hektara građevinskog zemljišta koje je obuhvatao krug fabrike. S obzirom na to da je imovina kupljena, novi vlasnik nije imao obaveze prema postojećim radnicima koji su ostali bez radnih mjesta", naveli su iz SNP-a
406 pregleda 2 komentar(a)
Vukman Kruščić, Foto: SNP
Vukman Kruščić, Foto: SNP
Ažurirano: 17.06.2015. 12:59h

Kombinat industrije drveta "Vukman Kruščić" je izgradio Mojkovac, a ovog proljeća vlasnik, umjesto trupaca reže mašine, ruši objekte i iz njih vadi posljednje ostatke gvožđa, ocijenili su iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz SNP-a su kazali da ovih dana prolaznici kroz Mojkovac vide dim iz velikog dimnjaka tog preduzeća po kojem je grad bio prepoznatljiv i pitaju se da li je počeo ponovo da radi.

"Ubrzo od mještana dobiju odgovor da to dogorijevaju posljednji ostaci Kombinata, tako da se uskoro ni po čemu neće moći primijetiti da je tu nekada postojala fabrika drvoprerade", navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su ocijenili da je tužna sudbina fabrike „Vukman Kruščić“, koja je u svoj radni staž upisala preko pet decenija uspješnog rada i predstavljala razvojnu okosnicu Opštine Mojkovac.

"Bez šumarstva, koji mu je bio glavni izvor sirovine, zapošljavao je blizu hiljadu radnika. Izgradnjom fabrike masivnog namještaja i osavremenjavanjem ukupnog tehnološkog procesa, Kombinat je bio zaokružio proizvodni ciklus", dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su kazali da su poznate okolnosti, koje su 1990-ih godina karakterisale ukupnu privredu, zakoračile i u tu fabriku, pa su uvedene stečajne mjere koje nijesu dale rezultate.

"Nakon više neuspjelih tendera, fabrika je prodata za 411 hiljada eura. U tu cijenu je ušlo i 15,5 hektara građevinskog zemljišta koje je obuhvatao krug fabrike. S obzirom na to da je imovina kupljena, novi vlasnik nije imao obaveze prema postojećim radnicima koji su ostali bez radnih mjesta", naveli su iz SNP-a.

Ogromni kran koji je bio ukras fabrike, kako su naveli, odavno je izrezan i prodat.

"Veliki stari dimnjak i dalje odolijeva, jer ga nije lako srušiti, napravljen je od čvrstog materijala. Bilo je nekih indicija da ostane kao simbol jednog vremena, ali vlasnik je tražio stručnjake za rušenje koji bi ga bezbjedno po okolinu srušili. Vjerovatno, vidjećemo i taj posljednji izdisaj drvnog Kombinata", navodi se u saopštenju.

Kombinat je, kako su ocijenili iz SNP-a, godinama bio jedino veće preduzeće i nosilac razvoja Mojkovca, ali i sjevera Crne Gore.

"Radnici se sa sjetom sjećaju perioda kada je Kombinat izgrađivao naselja od montažnih zgrada širom bivše Jugoslavije", dodaje se u saopštenju.

Mojkovac, pod upravom aktuelne vlasti, kako su saopštili iz SNP-a, svakodnevno propada i tone sve više.

"Tako da će ovaj grad, ukoliko se nastavi sa sadašnjom praksom, ubrzo biti sveden na nivo mjesne zajednice", zaključili su iz SNP-a.

Bonus video: