Regionalna saradnja veoma važna: Kako unaprijediti poslovni ambijent

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je ocijenio da komore treba da prate, iniciraju i predlažu prioritetne projekte u funkciji razvoja ekonomija
106 pregleda 0 komentar(a)
PKCG, Beč, Foto: PKCG
PKCG, Beč, Foto: PKCG
Ažurirano: 17.06.2015. 13:16h

Regionalna saradnja je u ovom momentu veoma važna, jer u sklopu evropskog Investicionog okvira za zemlje zapadnog Balkana postoje sredstva za finansiranje projekata od regionalnog značaja, ocijenio je predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Velimir Mijušković.

Mijušković je, kako je saopšteno iz PKCG, u Beču učestvovao u radu Regionalne konferencije koja je okupila predsjednike komora zapadnog Balkana, a koju su podržali Savezna komora Austrije, Njemačka savezna komora i Eurochambres.

Mijušković je kazao da skup u Beču doprinosi kontinuitetu razgovora o regionalnoj saradnji, podsjetivši na prošlogodišnji Samit premijera zemalja zapadnog Balkana sa kancelarom Njemačke Angelom Merkel u Berlinu, kao i na angažovanje PKCG po pitanjima povezivanja ekonomija regiona kroz konferenciju koju je zatim organizovala u Budvi, u saradnji sa Istočnim odborom njemačke privrede.

Razgovori na nivou komora, prema njegovim riječima, prate aktivnosti vlada zemalja regiona.

“Riječ je o procesu koji je prošle godine započet u Berlinu, ove godine se nastavlja u Beču, a naredne u Parizu, sve u cilju praćenja dinamike realizacije projekata od regionalnog značaja”, rekao je Mijušković.

Osnovne teme skupa u Beču bile su kako unaprijediti poslovni ambijent regiona i kako poslovnu zajednicu uključiti u Berlinski proces u cilju povećanja prosperiteta regiona kroz održivi ekonomski rast.

Održavanje skupa su inicirali su predsjednici privrednih komora Srbije i Kosova.

Mijušković je ocijenio da komore treba da prate, iniciraju i predlažu prioritetne projekte u funkciji razvoja ekonomija.

Pored velikih infrastrukturnih projekata od regionalnog značaja koji su bili tema i sastanka premijera regiona u Berlinu u aprilu ove godine, Mijušković je ukazao i na značaj prepoznavanja drugih investicija, koje bi mogle da budu djelimično finansirane kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir za period od prošle do 2020. godine, koji je Evropska komisija predstavila državama korisnicima IPA u oktobru prošle godine.

On je ocijenio da je saradnja privrednih komora bila i ostala dobra i da su komore inicirale bilateralne sporazume koji su rezultirali Centralno-evropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Mijušković je predložio formiranje komorskog investicionog foruma zemalja zapadnog Balkana, koji bi radio po principu specijalizovanih radnih grupa po različitim pitanjima od regionalnog značaja.

Potpredsjednik za međunarodne i evropske poslove Hrvatske gospodarske komore (HGK), Želimir Kramarić, saopštio je da Hrvatska kao članica EU svojim iskustvom može pomoći zemljama zapadnog Balkana.

“Ovakvi susreti otvaraju nove perspektive svima na tom prostoru”, rekao je Kramarić.

HGK je, kako je rekao, svim komorama iznijela konkretne sugestije za partnersko uključivanje u projekte koje će predložiti za strukturne fondove.

Kramarić se založio za povezivanje i razmjenu informacija putem business inteligencea, međusobne provjere boniteta i kvaliteta firmi kako bi im se tim putem pomoglo.

Predsjednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, rekao je da je ta inicijativa vrlo važna za regiju zapadnog Balkana.

“Zadatak nam je da razmotrimo šta poslovna zajednica očekuje od tih procesa, kako zajedno da učestvujemo u velikim infrastrukturnim projektima i kako da povezujemo kompanije. Pojedinačno gledano, premali smo da bismo preživjeli na složenom i zahtjevnom tržištu”, dodao je Čadež.

Predsjednik Privredne komore Kosova, Safet Gerxhaliu, ocijenio je da predstavnici srbijanske i kosovske privredne komore inicijativom unaprijeđuju kako partnerstvo, tako i dijalog.

“Postoji drugačija perspektiva za Balkan, a to je ekonomska saradnja i razvoj. Došli smo da pošaljemo poruku da možemo razgovarati i sarađivati te imati zajedničku perspektivu. Ne može se govoriti samo o početnim integracijama i ne može postojati politička bez ekonomske integracije”, poručio je Gerxhaliu.

Skup u Beču rezultiraće izradom akcionog plana koji će biti predstavljen na Bečkom samitu 27. avgusta ove godine.

Bonus video: