Nikšićki rudari obišli jamu na Seocima: Spremni smo na radikalizaciju protesta

Rudari su do sada tri puta silazili u jamu, a razlozi su bili isplate zaostalih zarada i opstanak kompanije. Prvi put su to uradili 2009.godine, zatim godinu kasnije, a poslednji put u aprilu 2013
1 komentar(a)
Rudnici Boksita protest, Foto: Svetlana Mandić
Rudnici Boksita protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.06.2015. 10:21h

Grupa od petnaestak rudara obišla je danas jamu na Seocima kako bi vidjeli da li je spremna da ponovo primi radnike ukoliko se situacija u nikšićkim Rudnicima boksita ne riješi do četvrtka.

“Uslovi u jami su katastrofalni. Njih petnaestak je ostalo da počisti jedan dio koji se obrušio i ukoliko se do četvrtka ne riješi situacija jama će biti spremna da ponovo primi rudare ukoliko zatreba. U svakom slučaju spremni smo na radikalizaciju ako”, poručio je Ilija Đilas, predsjednik Sindikata radnika koji je zajedno sa jamskim radnicima obišao jamu.

Rudari su do sada tri puta silazili u jamu, a razlozi su bili isplate zaostalih zarada i opstanak kompanije. Prvi put su to uradili 2009.godine, zatim godinu kasnije, a poslednji put u aprilu 2013.

Radnici Boksita protestovali su juče ispred zgrade Vlade i Privrednog suda kako bi uticali na nadležne da što prije donesu odluku o ponudi Neksana da kupi imovinu tog preduzeća. Dobili su samo usmeno obećanje predsjednika suda Blaža Jovanića da će Odbor povjerilaca Boksita zasjedati do kraja ove sedmice. Prema riječima predsjednika Samostalnog sindikata Borisava Bojanovića iz razgovora sa Jovanićem razumjeli su da su u sudu navodno samo nezadovoljni iznosom od 4,4 miliona eura. Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, ponudio je za kupovinu imovine Boksita putem neposredne pogodbe 4,4 miliona eura, plus 600 hiljada za radnike koji bi trebalo da napuste tu kompaniju bez ikakve naknade.

“Objasnili smo predsjedniku suda da je kompanija prethodno prodata 2005. godine za 4,5 miliona eura, a od tog vremena do danas iskopano je više od 3,5 milona tona boksita i da je oprema starija deset godina”, kazao je Bojanović.

Radnici očekuju da će ponudu Neksana Odbor povjerilaca prihvatiti jer, kako su više puta istakli, to je jedina opcija za spas firme i zaposlenih.

„To je za nas jedino rješenje, a i mještani sela Zagrad su kazali da neće prihvatiti nikog osim firme Neksan. Radnici ne mogu da žive od 193 eura, koliko primamo već dva mjeseca i ovo se mora što prije rješavati”, kazao je Bojanović.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Neksanom, koja je organizovala proizvodnju i isplaćivala obaveze prema radnicima, završen je 21.aprila. Od tada su radnici na prinudnom odmoru uz minimalnu zaradu u iznosu od 193 eura.

Ukoliko Neksanova ponuda bude prihvaćena Davidović je spreman da odmah potpiše kupoprodajni ugovor, a novac za isplatu biće obezbijeđen u roku od 30 dana.

Vlada je nedavno usvojila Informaciju o pripremi oglasa za dodjelu koncesija za eksploataciju crvenih boksita na četiri ležišta u nikšićkoj Župi, Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan, i zadužila Ministarstvo ekonomije da sprovede neophodne aktivnosti za njegovo objavljivanje.

U Rudnicima boksita je na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura, u novembru 2013. godine uveden stečaj, da bi u februaru 2014. bio proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Bonus video: