Da ožive Žabljak, ukidaju barijere i smanjuju poreze

"Prirodni potencijal koji Žabljak posjeduje treba što bolje valorizovati. Podizanje turističke ponude na veći nivo, kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta i skijališta, i otvaranje novih sadržaja uticaće na veću potrebu za radnicima”
122 pregleda 3 komentar(a)
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.06.2015. 17:34h

Žabljak je u aprilu imao 666 zaposlenih što je duplo manje nego što je osamdesetih godina prošlog vijeka radilo samo u gigantima Ski-centru “Durmitor” i Šumsko industrijski kombinat. Te kompanije tada su davale socio-ekonomsku stabilnost cijeloj opštini, a danas, nakon privatizacija, oni su nestali sa scene a sa njima i izvor egzistencije većine stanovništva.

Stopa nezaposlenosti sada je 22 odsto, za osam više od državnog prosjeka. Na evidencijama je 300 nezaposlenih, pod Durmitorom živi 716 penzionera, socijalnu pomoć koristi 79 porodica sa 125 članova.

Prvi čovjek Opštine Veselin Vukićević kaže da se podrškom razvoju preduzetništva, korišćenjem prirodnih potencijala i poboljšanjem kvaliteta života može smanjiti nezaposlenost i spriječiti dalje odseljavanje.

“Realizacija brojnih infrastrukturnih projekata, razvoj sporta i sportskog turizma, stipendiranje studenata i zapošljavanje mladih, samo su neki od instrumenata kojima želimo podstaći ljude da žive i rade u Žabljaku. Opština nastoji da, koliko je u njenoj moći, utiče na rješavanje pitanja velikih hotela Planike, Jezera i Durmitor. Takođe, rješavanje problema sa skijalištima Savin kuk i Štuoc je od velike važnosti”, kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, postoje i naznake za pokretanje drvoprerade na Njegovuđi, a pokušavaju da nađe trgovačku kuću koja bi otvorila market u drugoj fazi tržnog centra. Reciklažno dvorište biće završeno do kraja godine, i tada će biti zaposleno nekoliko radnika.

“Prirodni potencijal koji Žabljak posjeduje treba što bolje valorizovati. Podizanje turističke ponude na veći nivo, kroz rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih kapaciteta i skijališta, i otvaranje novih sadržaja uticaće na veću potrebu za radnicima”, kazao je Vukićević.

Opština, prema njegovim riječima, pokušava da stvori što povoljniji poslovni ambijent.

“Skraćivanjem administrativnih procedura i poreskim olakšicama, pomažemo svima koji su spremni investirati u Žabljak. Usvajanjem PUP-a i DUP-a predviđene su nove atraktivne lokacije za igradnju turističkih, privrednih i drugih kapaciteta. Postojanje planske dokumentacije i odsustvo biznis barijera, slika je Žabljaka danas”, naveo je Vukićević.

U proteklom periodu riješeni su i mnogi infrastrukturni problemi poput onog sa otpadnim vodama, rješava se pitanja čvrstog otpada, izgrađena je sportska dvorana, poboljšano je snabdijevanje vodom i električnom energijom,...

Drvoprerada , poljoprivreda, turizam...

Na pitanje koje su to djelatnosti za čiji razvoj ima potencijala na Žabljaku i kako se može podstaći njihov razvoj, Vukićević izdvaja turizam i poljoprivredu.

“Ogromni šumski potencijal čini našu opštinu primamljivom i za razvoj drvoprerade. Što se tiče podsticanja razvoja ovih oblasti i djelatnosti, Opština nastoji da pruži svoj maksimum. U turizmu, nadležnosti Opštine su najmanje, ali svi preduslovi koji su naša obaveza se uspješno rješavaju ili su riješeni. Za bolji život na selu, tradicionalno okrenutom stočarskoj proizvodnji, ratarstvu i obradi drveta, najvažnija stavka su putevi, u koje se stalno ulaže”, kazao je Vukićević.

Asfaltiranjem i nasipanjem puteva u seoskom području, izgradnjom i rekonstrukcijom vodovoda, kako je naveo, pokušavaju da stvore bolje uslove za život na selu i bavljenje poljoprivredom.

“Od posebnog značaja bi bilo pokretanje drvoprerade na Njegovuđi. Trenutno imamo zainteresovanog investitora za izgradnju novog pogona. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, radimo da se u što kraćem roku stvore uslovi za postavljanje pogona na definisanoj lokaciji. To bi obezbijedilo posao za značajan broj naših sugrađana”, smatra Vukićević.

Bonus video: