Inspekcije na primorju utvrdile 764 nepravilnosti i zapečatile dva objekta

U pojačanom nadzoru učestvuju Turistička, Tržišna, Inspekcija rada, Zdravstveno-sanitarna, Inspekcija zaštite prostora i Inspekcija za morsko ribarstvo
61 pregleda 5 komentar(a)
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
konobar, konobarica, restoran, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.06.2015. 14:52h

Nadležne inspekcije prošle sedmice su na primorju obavile oko 1.400 kontrola i utvrdile 764 nepravilnosti.

Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u 318 slučajeva je ukazano subjektima nadzora, donijeto je 255 rješenje o otklanjanju nepravilnosti, a u 74 slučajeva donijeto je rješenje o zabrani rada.

"Zbog počinjenih prekršaja, inspektori su izdali 558 prekršajnih naloga u iznosu od 147.890 eura", saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podnijeto je sedam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Zapečaćena su dva objekta i oduzeta roba vrijedna 177 eura.

U pojačanom nadzoru, kako je saopšteno, učestvuju Turistička, Tržišna, Inspekcija rada, Zdravstveno-sanitarna, Inspekcija zaštite prostora i Inspekcija za morsko ribarstvo.

Inspekcije su intenzivno nadzirale ispunjenost uslova za obavljanje djelatnosti, posebno kod objekata u zoni morskog dobra, gdje spadaju ugostiteljski objekti, tezge, pultovi, panoi.

Kontrolisano je i izdavanja fiskalnih računa u ugostiteljstvu i trgovini, kao i porijeklo i evidencije porijekla robe, zatim sanitarno-higijenski uslovi u ugostiteljskim i objektima za kolektivni smještaj (hoteli) posebno oni u kojima su smještena djeca koja pohađaju školu u prirodi.

Inspekcije su kontrolisale i zakonitost zapošljavanja i radnih odnosa, uslova zaštite na radu, posebno na gradilištima, izgradnje privremenih i stalnih objekata–posebno u zoni morskog dobra.

U izvještajnom periodu sprovodile su se i zajedničke aktivnosti inspekcija u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova i predstavnicima Komunalne policije.

"I u narednom periodu, Uprava za inspekcijske poslove će obavljati pojačan nadzor na primorju sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i očuvanja prostora, a naročito na polju suzbijanja sive ekonomije u uslovima povećanog obima prometa roba i pružanja usluga u toku turističke sezone", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: