Vučinić: Nadležni da riješe osnovni životni problem nikšićkih rudara

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, saopštio je da ta stranka daje punu podršku radnicima Rudnika boksita u ostvarivanju njihovih elementarnih radničkiha prava, a to su pravo na rad i zaradu
155 pregleda 2 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.06.2015. 09:19h

Radnička partija pozvala je nadležne državne institucije, u prvom redu Privredni sud i Ministarstvo ekonomije, da hitno reaguju i riješe osnovni životni problem nikšićkih rudara.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, saopštio je da ta stranka daje punu podršku radnicima Rudnika boksita u ostvarivanju njihovih elementarnih radničkiha prava, a to su pravo na rad i zaradu.

„Iz razgovora sa predstavnicima sindikata iz ove firme sam zaključio da su radnici sami našli rešenje i svi ga prihvatili kao jedino i zadavoljavajuće u ovom trenutku, a to je ponuda firme Neksan za kupovinu nikšićkog rudnika. Odbor povjerilaca se za sada iz nepoznatih razloga ne izjašnjava o datoj ponudi koja bi omogućila rudarima da rade i zrađuju pristojne plate“, kazao je Vučinić.

On je dodao da bi ponuda omogućila i da jedan dio radnika na osnovu uplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje iskoristi pravo na ostvarivanje penzije u skladu sa dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) čije je važenje ograničeno do 1. jula ove godine.

Vučinić je podsjetio da su rudara drugi mjesec primorani da preživljavaju sa minimalcem od 193 EUR, koji se, kako je kazao, nezakonito isplaćuje iz stečajne mase i direktno ide na štetu zaposlenih u kompaniji.

„Postavlja se pitanje ko ima pravo da se igra sa sudbinam radnika i ko može da ignoriše njihove opravdane zahtjeve. Danas oni koji treba da odluče i pomognu rudarima u ostvarivanju ničeg drugog, nego gole životne egzistencije rudara, prebacaju odgovornost sa jednih na druge i kao da se izruguju sa ljudima koji se bore za koru hljeba za sebe i svoje familije“, ocijenio je Vučinić.

On je pitao da li je cilj da se Rudnici očiste od radnika, koje treba istjerati na ulicu sa mizernim otpremninama, a onda da se preduzeće uz uobičajene koruptivne radnje namjesti nekom miljeniku ili prijatelju šefa režima.

„Ako ovo nije istina, onda neka izađu sa boljom ponudom od ponude firme Neksan i neka je odmah prihvate i obezbijede ljudima da rade i zarađuju, a ne da se potucaju po ulicama“, poručio je Vučinić.

Radnička partija će, kako je dodao, pružiti svaku pomoć rudarima i podržati njihove opravdane proteste do ispunjenja njihovih zahtjeva od kojih zavisi opstanak njihovih porodica.

„Nažalost i našu nesreću danas umjesto da rudarima poželimo ono čuveno rudarsko 'Srećno' ispred rudarskih kopova ili rudarskih jama to moramo činiti na protestima rudara ispred Vlade“, zaključio je Vučinić.

Bonus video: