Radonjić: Limitiranje kamata suprotno temeljnim principima EU

Guverner CBCG, Milojica Dakić ranije je kazao da su kamatne stope u Crnoj Gori visoke i podsjetio da je ta institucija preduzimala privremene mjere za njihovo ograničavanje, iako nema ovlašćenja da ih trajnije ograniči
2 komentar(a)
kamateee_2, Foto: B.PEJOVIĆ
kamateee_2, Foto: B.PEJOVIĆ
Ažurirano: 14.06.2015. 11:51h

Limitiranjem kamata zadire se u tržišne mehanizme, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore (UBCG), Mirko Radonjić i dodao da je ograničenje cijene novca, odnosno kamatne stope, suprotno temeljnim principima EU.

On je, komentarišući najavljeno donošenje zakona o limitiranju najviše ugovorene kamatne stope, agenciji Mina-business kazao da će UBCG nakon dobijanja materijala i detaljne analize na svojim organima saopštiti svoj stav.

Centralna banka (CBCG) najavila je da će uraditi radnu verziju nacrta zakona o limitiranju najviše ugovorene kamatne stope do kraja juna.

"Smatram da je svaki pokušaj administrativnog regulisanja tržišta veoma osjetljivo pitanje i da se limitiranjem kamata zadire u tržišne mehanizme, odnosno da je ograničenje cijene novca – kamatne stope suprotno temeljnim principima EU", rekao je Radonjić.

Guverner CBCG, Milojica Dakić ranije je kazao da su kamatne stope u Crnoj Gori visoke i podsjetio da je ta institucija preduzimala privremene mjere za njihovo ograničavanje, iako nema ovlašćenja da ih trajnije ograniči.

"Evidentno je da se one smanjuju što je rezultat preporuke CBCG i sada su aktivne kamatne stope oko devet odsto", kazao je Dakić.

Prema njegovim riječima, to će biti jedan od doprinosa CBCG trajnijem regulisanju kamatnih stopa u sistemu.

Prema posljednjim podacima CBCG, prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je pala 0,06 procentnih poena i iznosila je 9,11 odsto. Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u martu je oslabila 0,05 procentnih bodova na 8,3 odsto.

Pale su i kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI), efektivna 0,18 procentnih poena na 25,24 odsto, a nominalna 0,1 procentni bod na 21,11 odsto.

Bonus video: