"SVAKODNEVNO RASTE NEZADOVOLJSTVO"

Radnici Boksita protestuju u ponedjeljak: "Nećemo dozvoliti nikome da uđe na mala vrata"

Radnici su nezadovoljni jer Odbor povjerilaca još nije razmotrio ponudu Neksana, jer je predsjednik Odbora povjerilaca Dragana Đuranović bila odsutna, a trebalo bi da se sa službenog puta vrati sjutra
1 komentar(a)
Borisav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borisav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.06.2015. 09:30h

Radnici Rudnika boksita okupiće se sjutra u osam sati ispred upravne zgrade i organizovano krenuti u Podgoricu na najavljeni protest, jer nadležni državni organi nijesu počeli da rješavaju situaciju u toj firmi.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, rekao je agenciji Minaa-business da su nadležni organi obaviješteni o protestu koji je zakazan za 10 sati ispred zgrade Vlade i Privrednog suda.

"Začuđuje i zabrinjava što niko od nadležnih ne reaguje kako bi se riješila situacija za koju su Sindikat i zaposleni našli najbolje rješenje koje je ponudila kompanija Neksan. Nećemo dozvoliti nikome ni da pokuša da uđe "na mala vrata" i preuzme imovinu po nepovoljnoj cijeni i tako ugrozi firmu i prava radnika“, kazao je Bojanović.

Radnici su nezadovoljni jer Odbor povjerilaca još nije razmotrio ponudu Neksana, jer je predsjednik Odbora povjerilaca Dragana Đuranović bila odsutna, a trebalo bi da se sa službenog puta vrati sjutra.

Sindikat je zvanično tražio sastanak u Ministarstvu ekonomije, kao i da prisustvuju sjednici skupštinskog Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Bojanović je kazao da dodatno zabrinjava i što se primiče rok za regulisanje prava na penziju, a na ispunjenje tog uslova u Boksitima čekaju 132 radnika, od ukupno 312 u preduzeću.

"U Boksitima svakodnevno raste nezadovoljstvo i rudari se opravdano pitaju šta radi država na rješavanju teške situacije u preduzeću, tim prije što više nema nikakvih prepreka da se prihvati ponuda nikšićke kompanije Neksan, kao jedinog i povoljnog investitora", naveo je Bojanović.

Neksan je ponudio za imovinu Boksita 4,4 miliona eura i još 600 hiljada eura za socijalni program radnicima uz uslov da dobije koncesiju na rudu u Župi nikšićkoj, gdje se nalaze svi rudokopi Boksita.