Teret krize prevaljuju na siromašne

Teret krize prevaljen na najsiromašnije, a sada će i teret razvoja biti na malim i srednjim preduzećima koja ne dobijaju pomoć, ističe Perić
52 pregleda 9 komentar(a)
hotel Regent
hotel Regent
Ažurirano: 13.06.2015. 14:27h

Namjera Vlade da investititorima koji bi gradili hotele sa četiri i pet zvjezdica obezbijedi dodatne poreske olakšiće je stvaranje paralelnog poreskog sistem za bogate i siromašne, kao i prevaljivanje tereta razvoja na mala i srednja preduzeća koja bi servisirala troškove budžeta. To su ocijenili u opoziciji.

PDV na sve usluge u hotelima smanjiti sa 19 na sedam odsto, vlasnike hotela osloboditi plaćanja poreza na imovinu i poreza i prireza na zarade zaposlenih na 10 godina, umanjiti doprinose na zarade za 50 odsto na 10 godina, subvencirati kamate do iznosa od 3 do 4 odsto, osloboditi obaveze plaćanja takse za regionalni vodovod, neke su od mjera kojima Vlada želi podstaći izgradnju hotela sa četiri i pet zvijezdica od naredne godine.

Prethodno je potrebno izmijeniti 10 zakona i uraditi novi “o turističkim zonama i visokokvalitetnom turizmu”. Predviđena je i povoljnosti kroz nove forme poslovnih modela prilagođenih investitorima u vidu hibridnih hotela (mješavina stanova i klasičnog hotela).

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić rekao je da se do ozbiljnih investitora u bilo kojoj grani privrede ne dolazi stalnim smanjenjem poreskih stopa i subvencijama, već pravnom sigurnošću, efikasnom administracijom, jasnim urbanističkim planovima i povoljnijim kadrovskim potencijalom. On smatra da bi taj posao sa gubitkom prihoda otvorio prostor investitorima na koje se ne možemo dugoročno osloniti, što se ranije potvrdilo. Bojanić dodaje da je Vlada priznala grešku da se izgradi dosta stanova u blizini plaža, a sada je opet ponavlja tako što dozvoljava gradnju hibridnih hotela.

“Ovo što radi Vladi nije održiva ekonomska politika u turizmu. Možemo imati kratkoročne efekte kroz prodaju stanova, a dugoročno to je velika šteta na lokacijama pogodnim za razvoj održivog turizma” istakao je Bojanić.

Srđan Perić (Pozitivna) ocijenio je da Vlada ad hok mjerama želi obezbijediti instant razvoj hotelijerstva pošto je prethodno dozvolila da priobalni prostor bude devastiran divljom i nekontolisanom gradnjom.

“Izgleda da će pored toga što je teret krize bio prevaljen na najsiromašnije, sada i teret razvoja biti prevaljen na mala i srednja preduzeća koja u suštini ne dobijaju gotovo nikakvu pomoć. Kako sada stvari stoje, oni treba da servisiraju troškove državnog budžeta, dok će 'veliki igrači' dobijati olakšice”, istakao je Perić.

On je podsjetio na ranija iskustva sa “strateškim partnerima” koji je trebalo da pokrenu ekonomiju, a na kraju je država plaćala garancije u milionskim iznosima.

Goran Danilović (Demos) rekao je da su saglasni da država razvija elitni turizam, ali da gradnja stanova i vila na luksuznim lokacijama koji bi se prodavali neće donijeti dugoročnu korist budžetu. Poručio je da Vlada hoće da napravi dva paralelna poreska sistema za bogate i siromašne i da kratkoročnim mjerama za punjenje budžeta hoće da obezbijedi rate za autoput.

Važniji sad hoteli sa četiri, tri i dvije zvjezdice

Profesor na fakultetu za biznis i turizam Rade Ratković podržava mjere ako bi se proširile na hotele sa četiri, tri i dvije zvjezdice. Objasnio je da je tržište pokazalo da najbolje prolaze hoteli sa tri zvjezdice, što je predviđenom master planom koji predviđa 80 odsto hotela srednje kategorije.

On je istakao da bi se više novca u budžetu nadomjestilo većim poreskim stopama za sekundarne stanove i evidentiranjem cijelog turističkog prometa. Ratković je istakao da zgrade gdje se izdaju stanovi treba pretvoriti u hibridne hotele umjesto njihove gradnje.

Bonus video: