Razmjenom informacija u regionu do smanjenja sive ekonomije

"Mi smo to morali da uradimo. Evropski standardi to nalažu i to je jedan od najvažnijih uslova za finansijsku konsolidaciju svake države“, poručila je direktorica Porezne uprave Hrvatske, Jasna Kropf
61 pregleda 0 komentar(a)
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Milan Lakićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.06.2015. 10:44h

Evropske integracije regiona zahtijevaju hitnu reformu poreskih sistema, kako bi države Balkana razmjenom informacija smanjile udio sive ekonomije, ocijenjeno je drugog dana Samita ministara finansija i guvernera koji se održava u Bečićima.

Panel, na temu Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, otvorio je direktor crnogorske Poreske uprave (PU), Milan Lakićević, koji smatra da se moraju reformisati poreske uprave svih zemalja u regionu kako bi se uspostavio bolji sistem razmjene informacija o poreskim obveznicima.

On je ukazao i na značaj borbe protiv sive ekonomije za koju je rekao da funkcioniše po principu spojenih sudova i da za nju ne postoje granice.

„Crna Gora je 2013. godine započela borbu protiv ove bolesti i rezultati su već vidljivi“, rekao je Lakićević i dodao da je naplata poreskih prihoda znatno povećana, a poreska disciplina uspostavljena.

Vršilac dužnosti direktor Poreske uprave Srbije, Dragana Marković,saopštila je da je srpska Vlada 8. Juna usvojila program transformacije Poreske uprave.

„Cilj ovih reformi je unaprijeđenje efikasnosti naplate i kvaliteta usluge, smanjenje troškova, modernizacija informacionog sistema i definisanje sistemskih rešenja za naplatu poreza“, navela je Marković.

Prema njenim riječima, neće biti efekata u smanjenju nelegalnih tokova novca bez razmjene informacija poreskih uprava u regionu.

„To je ključ da se smanji procenat učešća sive ekonomije, a i naš uslov za uspješne evropske integracije“, poručila je Marković i dodala da je udio sive ekonomije u Srbiji oko 20 odsto.

Direktor Porezne uprave Hrvatske, Jasna Kropf, podsjetila je da je Hrvatska, kao članica EU, morala da reformiše poresku upravu i poreski sistem.

"Mi smo to morali da uradimo. Evropski standardi to nalažu i to je jedan od najvažnijih uslova za finansijsku konsolidaciju svake države“, poručila je Kropf.

Zamjenik direktorra Poreske uprave Kosova, Nahit Sharku smatra da integrisanje regiona u EU može značajno da smanji nelegalne tokove novca.

„Moramo da suzimo prostor našim međusobnim komunikacijama za ilegalne biznise u ovom regionu“, poručio je Sharku.

Samit u Bečićima počeo je u petak panelom ministara finansija pod nazivom Finansijska konsolidacija u uslovima recesije ili sporog privrednog oporavka.

U petak je održan i panel guvernera Ključni izazovi za finansijsku stabilnost i monetarnu politiku u ovoj godini.

Samit organizuje beogradski nedjeljnik NIN pod pokroviteljstvom crnogorskog Ministarstva finansija.

Bonus video: