Gubimo li 95 miliona znaće se do juna 2016.

“Vijesti” saznaju da je crnogorska strana saopštila da država nije povrijedila međunarodnu obavezu iz sporazuma o zaštiti investitora, kao i da bivši partner nije ispunio ugovorene obaveze
7 komentar(a)
Oleg Obradović, Radomir Vukčević (Novine)
Oleg Obradović, Radomir Vukčević (Novine)
Ažurirano: 12.06.2015. 14:45h

Međunarodni centar za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu donijeće za šest do 12 mjeseci konačnu odluku u arbitražnom sporu koji je bivši vlasnik Željezare pokrenuo protiv države Crne Gore.

“Vijesti” saznaju da je takva procjena predstavnika države, nakon što je prekjuče završeno ročište povodom tužbe ofšor firme MNSS.

Prema dostupnim informacijama, MNSS i povezana firma Rekupero traže obeštećenje od ukupno preko 95 miliona eura. Oni su se žalili na loš odnos države prema investitoru, smatrajući da nije štitila njihova prava, a oko 72 miliona eura traže za navodne investicije i “kredite odobrene nikšićkoj fabrici”.

“Vijesti” saznaju iz više izvora da su učesnici arbitražnog postupka, predstavnici Vlade, saopštili da nisu povrijedili domaće i međunarodnu obavezu iz sporazuma o zaštiti investitora. Obavijestili su da investitor nije ispunio ugovorene obaveze.

Prema informacijama “Vijesti”, optimistu su u ovom slučaju, ali u crnogorskom timu ne mogu reći kako računaju da će se postupak završiti. “Vijestima” je saopšteno da domaći tim ocjenjuje da je teško reći kakav će biti ishod, da računaju da ne može biti da bivši partner dobije koliko traži , a vjeruju da je država dokazala da nema krivice.

U crnogorskom timu “Vijestima” su saopštili da ne mogu govoriti o postupku dok ne bude odluka, odbijajući da saopšte na šta se sve konkretno žali bivši vlasnik Željezare. Koliko će proći do konačne odluke zavisi i od opterećenosti suda, kao i od toga hoće li tražiti dodatna pojašnjenja.

Glavni pretres u Parizu je trajao desetak dana, od 1. juna, otkad su Crnu Goru predstavljali iz ministarstava vanjskih poslova, ekonomije, kao i bivši učesnici privatizacionog procesa.

MNSS je upravljao Željezarom do stečaja u aprilu 2011, a prije toga imali su sukobe sa radnicima koji su ih u jednom trenutku i istjerali iz zgrade zbog “lošeg odnosa prema njima i fabrici”. MNSS je 2006. kupio Željezaru.

Tada je njihov pravni savjetnik bila sestra premijera, advokatica Ana Đukanović, na dvije godine kasnije je kratko bila u bordu direktora Željezare, dok je njom kao predstavnik MNSS-a rukovodio Radomir Vukčević. U odboru suu ime MNSS-a bili i predstavnici vladajućeg DPS-a, kao i biznismen blizak njima Oleg Obradović.

Ofšor firme MNSS i Rekupero su u decembru 2011. dobili odobrenje od glavnog sekretara ICSID-a da podnesu zahtjev za obeštećenje protiv Crne Gore.

Oni su arbitražni postupak pokrenuli pravilima arbitraže, ICSID-a i na osnovu Bilateralnog investicionog sporazuma između Holandije i bivše Jugoslavije. Visoki sud pravde Engleske i Velsa u avgustu 2014. presudio je da imaju pravo na potraživanja od Željezare od 90 miliona.

Bonus video: