Evo kako možete da zaradite na cijeni nafte preko interneta

Ratovi i previranja u zemljama koje su najveći proizvođači nafte mogu privremeno da izazovu prekid snabdijevanja ovim energentom, što može da zamaskira pad potrošnje. Ovaj efekat se naročito ispoljava kada su u pitanju najveći proizvođači kao što su Irak i Iran ili najveći potrošači kao što su SAD i Kina
0 komentar(a)
nafta
nafta
Ažurirano: 10.06.2015. 10:24h

Nagli pad cijene nafte koji je otpočeo 2014. godine i nastavio se i u 2015. godini iznenadio je tržište. Uzrok pada cijene je smanjenje tražnje do koga je došlo zbog usporavanja rasta globalne ekonomije. Sa strane ponude, OPEC je na junskom sastanku ostao stabilan u svojoj odluci da za sada ne smanjuje proizvodnju što može u priličnoj mjeri ograničiti rast cijene u budućnosti.

Da li ste znali da možete da zaradite trgujući cijenom nafte na svjetskom tržištu preko interneta, sa svog laptopa, smartphone-a ili tableta? FXLider vam poklanja 50 eura da se oprobate u trgovanju na svjetskom tržištu, dovoljno je samo da popunite formu dostupnu na linku ispod i krenete da trgujete.

Prijavite se ovdje i preuzmite 50 EUR za trgovanje

Niska cijena nafte će nastaviti na globalnom nivou da suzbija rast inflacije a korist imaju zemlje koje su neto uvoznici u koje spadaju većina najrazvijenijih ekonomija svijeta. Naravno, niske cijene ne idu u prilog proizvođačima ovog energenta posebno na Bliskom istoku, Venecueli i Rusiji.

’Ekonomisti su proračunali da 10% pada u cijeni nafte dovodi do 0.1% rasta bruto društvenog proizvoda. Cijena nafte i inflacija se često dovode u uzročno posljedičnu vezu. Kako cijena nafte raste i pada, inflacija je prati u istom pravcu. Razlog zašto se ovo dešava je taj što je nafta glavna ulazna sirovina privrede i ukoliko njena cijena raste, cijena gotovih proizvoda će takođe rasti’ kažu u FXLider-u.

Ratovi i previranja u zemljama koje su najveći proizvođači nafte mogu privremeno da izazovu prekid snabdijevanja ovim energentom, što može da zamaskira pad potrošnje. Ovaj efekat se naročito ispoljava kada su u pitanju najveći proizvođači kao što su Irak i Iran ili najveći potrošači kao što su SAD i Kina.

’Sposobnost OPEC-a da utiče na cijenu nafte na svjetskom tržištu uvek je bio ograničen. Čak i dok je bio u svom zenitu, kartel je imao problem da se dogovori oko smanjenja proizvodnje. Međutim, ključni proizvođač u OPEC-u, Saudijska Arabija, već čitav niz godina prilično efikasno manipuliše smanjenjima proizvodnje kako bi uticala na cijenu nafte. Troškovi proizvodnje u Saudijskoj Arabiji među najnižim su u svijetu i u skladu sa tim očekuju da sa padom cijene budu udaljeni sa tržišta oni proizvođači čiji su troškovi proizvodnje visoki, kao što su američki proizvođači iz uljanih škriljaca. Prekomerna proizvodnja stvorila je i prekomjerne zalihe koje će imati negativan uticaj na cijenu, čak i onda kada se neki proizvođači povuku sa tržišta zbog nerentabilnosti proizvodnje’ navode u FXLider-u.

U posljednja tri mjeseca cijena se nekoliko puta približavala nivou od 63 dolara po barelu međutim nijednom ga nije probila nastavaljujući da se kreće između 56 i 62 dolara po barelu.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored doljenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu , ili zahtjev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posljedice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbijeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: