Maslinari od početka godine investirali oko 33 hiljade eura

“Ove godine uvedene su nove linije podrške i maslinari su mogli konkurisati za dobijanje podrške za investicije kao što su kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje i sitne mehanizacije za održavanje maslinjaka, kupovina električnih tresača za berbu plodova maslina i nabavka mreža za sakupljanje plodova i tamne staklene ambalaže za pakovanje maslinovog ulja”
126 pregleda 0 komentar(a)
masline, Foto: Shutterstock
masline, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2015. 15:09h

Crnogorski maslinari, koji su se prijavili za podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, investirali su od početka godine oko 32,89 hiljada EUR za podizanje proizvodnje na veći nivo.

Iz Ministarstva je saopšteno da je dokumentaciju, kroz javni poziv za dodjelu podrške za podizanje novih i revitalizaciju postojećih maslinjaka i nabavku opreme za maslinarstvo za ovu godinu, u proljećnom roku dostavilo 30 maslinara.

Od pristiglih zahtjeva, sedam maslinara posadilo je ukupno oko 1,46 hiljada maslina, šest je revitalizovalo ukupno 290 starih maslina, a 19 nabavilo mehanizaciju u skladu sa javnim pozivom.

“Ove godine uvedene su nove linije podrške i maslinari su mogli konkurisati za dobijanje podrške za investicije kao što su kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje i sitne mehanizacije za održavanje maslinjaka, kupovina električnih tresača za berbu plodova maslina i nabavka mreža za sakupljanje plodova i tamne staklene ambalaže za pakovanje maslinovog ulja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Minimalna vrijednost investicije koja se podržava iznosi 250 EUR, a maksimalna deset hiljada, uz iznos podrške do 50 odsto ukupne vrijednosti ulaganja.

“Uvođenje novih mjera pokazalo se pozitivnim, jer je iznos potencijalne podrške od oko 16,44 hiljade EUR kroz prvi javni poziv, veći od isplaćene podrške za cijelu prošlu godinu, kada je podrška iznosila oko 11,64 hiljade", naveli su iz Ministarstva.

Pravo na podršku ostvaruje se na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske komisije koja će provjeriti stanje na terenu.

Maslinari će mogućnost podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta imati po istom principu i u jesenjem dijelu sezone, kada zahtjeve treba da dostave do 1. decembra.

Bonus video: