Podrška za mlade pčelare u kanjonu Morače

Neki od uslova koje kandidat mora da ispunjava su da se pčelarstvom bavi u kanjonu rijeke Morače, na potezu od Smokovca do izvorišta rijeke - Gornja Morača, zatim da je član Udruženja pčelara Podgorice i da je mladi pčelar odnosno da nema više od 40 godina
80 pregleda 0 komentar(a)
pčele, Foto: Shutterstock.com
pčele, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 09.06.2015. 15:14h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Udruženje pčelara Podgorice potpisali su ugovor o saradnji na Programu podrške poljoprivrednicima u kanjonu Morače.

“Ovim ugovorom dogovorena je saradnja na podršci razvoja mladih pčelara i raspodjele sredstava - košnica i pčelinjih društava, u narednom periodu. Planirana je subvencija za šest pčelara u vidu četiri košnice i dva pčelinja društva”, navodi se u saopštenju Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Neki od uslova koje kandidat mora da ispunjava su da se pčelarstvom bavi u kanjonu rijeke Morače, na potezu od Smokovca do izvorišta rijeke - Gornja Morača, zatim da je član Udruženja pčelara Podgorice i da je mladi pčelar odnosno da nema više od 40 godina.

Uslovi su i da nema više od pet košnica, da nije iz pčelarske porodice, da ima mentora i da se obavezuje da se pčelarstvom bavi narednih pet godina, odnosno da bude član Udguženja Pčelara Podgorice.

“Program se realizuje uz podršku Fondacije Petrović Njegoš i Fonda za ugrožene ekosisteme”, navodi se u saopštenju.

Cilj programa, kako su objasnili, jačanje lokalne privrede i podsticanje lokalnih domaćinstava na bavljenje poljoprivredom.

“Kanjon Morače predstavlja jedinstveni diverzitet od velike važnosti za prirodu sliva Skadarskog jezera, gdje je registrovano više od 115 vrsta ptica kao što su suvi orao, modrovrana, noćni potrk”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: