Bojanović: Smatramo da se radi o opstrukciji Boksita

„Tražimo da prisustvujemo sjednici Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i da nas primi ministar Vladimir Kavarić jer ako smo mi našli rješenje a oni neće da ga uvaže onda treba da nam kažu šta je u pitanju i ko stoji iza ovoga“, jasan je Bojanović.
2 komentar(a)
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.06.2015. 11:31h

Nikšićki rudari će se u ponedjeljak okupiti ispred zgrade Vlade i Privrednog suda u Podgorici jer Odbor povjerilaca još uvijek nije donio odluku da li prihvata ponudu Neksana o kupovini imovine tog preduzeća.

„Smatramo da se ovdje radi o opstrukciji. Sada je predsjednica Odbora Dragana Đuranović na službenom putu. Mi sve nadležne institucije poštujemo, ali smo riješili da ih sada poštujemo taman onoliko koliko oni nas budu poštovali“, kazao je „Vijestima“ Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, je za kupovinu imovine Boksita ponudio cijenu od 4,4 miliona eura i 600 hiljada za otpremnine radnicima koji će se penzionisati a koji od države neće dobiti otpremnine.

U pojašnjenju ponude objasnio je da koncesije na rudna nalazišta nijesu uslov, a da iznos namijenjen za socijalni program ne ulazi u kupoprodajnu cijenu. Dopunjenoj ponudi Neksana sada formalno ništa ne fali da bi bila prihvaćena.

Radnici se, međutim, boje odugovlačenja i smatraju da se kompanija možda namješta drugom kupcu zbog čega se nalaze mane Neksanovoj ponudi, koja je za njih prihvatljiva.

„Tražimo da prisustvujemo sjednici Odboru za ekonomiju, finansije i budžet i da nas primi ministar Vladimir Kavarić jer ako smo mi našli rješenje a oni neće da ga uvaže onda treba da nam kažu šta je u pitanju i ko stoji iza ovoga“, jasan je Bojanović.

Obje sindikalne organizacije su nedavno pozvali Đuranovićevu da ne podliježe pritiscima i da donose odluku koja ide u korist radnika i Boksita, a to je da prihvati ponudu Neksana. Pored minimalne zarade od 193 eura, od koje ne mogu da prežive, radnike zabrinjava i što zaposleni koji stiču uslov za penziju to pravo neće moći da iskoriste.

„Radnici koji stiču pravo za odlazak u penziju, njih 132, neće stići da to urade do 30.juna, do kada je rok. Da bi se prijavili na Biro treba da raskinu radni odnos, a oni to neće da prihvate dok im se radni staž ne poveže, jer bez nepovezanog radnog staža ne mogu u penziju“, kazao je Bojanović.

Obje sindikalne organizacije su nedavno pozvali Đuranovićevu da ne podliježe pritiscima i da donose odluku koja ide u korist radnika i Boksita, a to je da prihvati ponudu Neksana.Radnici su u petak predali zahtjeve predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću tražeći od njega da preduzme hitne mjere kako bi se situacija u Boksitima riješila, počela proizvodnja a radnici primili zarade koje bi bile veće od minimalne, koliko primaju od kada je okončana poslovno-tehnička saradnja sa Neksanom.

Radnici Boksita, njih 310, od 21.aprila, kada je prestao ugovor o poslovno–tehničkoj saradnji sa Neksanom, nalaze se na prinudnom odmoru uz platu od 193 eura.

Ukoliko Neksanova ponuda bude prihvaćena Davidović je spreman da odmah potpiše kupoprodajni ugovor, a novac za isplatu biće obezbijeđen u roku od 30 dana.

Vlada je prošle sedmice usvojila Informaciju o pripremi oglasa za dodjelu koncesija za eksploataciju crvenih boksita na četiri ležišta u nikšićkoj Župi, Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan, i zadužila Ministarstvo ekonomije da sprovede neophodne aktivnosti za njegovo objavljivanje.

U Rudnicima boksita je na zahtjev Crnogorske komercijalne banke, zbog duga od 1,59 miliona eura, u novembru 2013. godine uveden stečaj, da bi u februaru 2014. bio proglašen i bankrot, jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Bonus video: