Rudari Boksita će ponovo protestovati: "Spremni na razne vidove radikalizacije"

Rudnike strah od odugovlačenja jer žive od 193 eura, kao i da se kompanija namješta drugom
101 pregleda 4 komentar(a)
Radnici Rudnika boksita, protest, Foto: Luka Zeković
Radnici Rudnika boksita, protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2015. 05:57h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita okupiće se danas ispred upravne zgrade iako nisu sigurni da će danas biti najavljene sjednice Odbora povjerilaca koja bi odlučivala o ponudi Neksana da kupi imovinu te kompanije.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz stečajne uprave, dopunjenoj ponudi Neksana sada formalno ništa ne fali da bi bila prihvaćena. Radnici se, međutim, boje odugovlačenja jer sada preživljavaju sa 193 eura mjesečno koje dobijaju na teret stečajne mase. Smatraju i da se kompanija možda namješta nekom drugom kupcu, zbog čega se nalaze mane Neksanovoj ponudi, koja je za njih prihvatljiva.

Predsjednik Sindikata radnika Boksita Ilija Đilas kazao je da su spremni na razne vidove radikalizacije protesta ukoliko Odbor danas ili narednih dana ne prihvati ponudu Neksana koja je sada jedina u opticaju.

„Odbor je Neksanu dao rok od deset dana da dostavi pojašnjenje svoje ponude u vezi sa koncesijama na rudu i socijalni program. Neksan je pojašnjenje poslao nakon tri dana i tada nam je rečeno da će Odbor ponovo zasjedati za deset dana”, kazao je Đilas.

Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, je za kupovinu imovine Boksita ponudio cijenu od 4,4 miliona eura i 600 hiljada za otpremnine radnicima koji će se penzionisati, a koji od države ne bi dobili otpremnine. Pojašnjenjem ponude Neksan je naveo da koncesije na rudu nisu njegov uslov za kopovinu imovine. Vlada je prošle sedmice zadužila Ministarstvo ekonomije da pripremi i raspiše tender za koncesiju za boksite.

Predsjednica Odbora povjerilaca Dragana Đuranović juče nije odgovorila na pitanje “Vijesti” da li će i kada zasjedati odbor. Prema nezvaničnim informacija ona je na službenom putu, a sjednica će biti održana krajem ove sedmice ili čak naredne.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da su iz medija saznali da je sjednica odložena ali da će danas zvati da provjere.

Obje sindikalne organizacije su nedavno pozvale Đuranovićevu da ne podliježe pritiscima i da donose odluku koja ide u korist radnika i Boksita, a to je da prihvati ponudu Neksana.

Radnici su u petak predali zahtjeve predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću, tražeći od njega da preduzme hitne mjere kako bi se riješila situacija u Boksitima.

„Ulazimo u treći mjesec kako 310 porodica radnika Boksita živi od 193 eura. Rješenje postoji, samo Odbor treba da ga prihvati“, kazao je Đilas.

Bonus video: