Svilanović: Zapanjujući podaci, 79 odsto građana regiona smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve

Svilanović je, kako je saopšteno iz RCC-a, rekao da društva zemlja regiona treba da vide efikasnije sprovođenje i trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana
169 pregleda 2 komentar(a)
Goran Svilanović, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Goran Svilanović, Foto: SAVJET ZA REGIONALNU SARADNJU
Ažurirano: 11.09.2018. 14:50h

Sigurnost i vladavina prava u direktnoj su vezi s ekonomskim rezultatima, saopštio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Goran Svilanović na Strateškom forumu na Bledu.

On je kazao da su podaci iz RCC-ovog godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja, Balkanski barometar, za ovu godinu zapanjujući, jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve.

„Čak 70 odsto njih nema povjerenja u institucije, a uz to jedna trećina stanovništva smatra da je korupcija glavni problem u njihovoj ekonomiji“, kazao je Svilanović.

On je, kako je saopšteno iz RCC-a, rekao da društva zemlja regiona treba da vide efikasnije sprovođenje i trajne rezultate u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, pranja novca, izgradnje snažnih i nezavisnih institucija, a posebno sudstva, što bi imalo značajan pozitivan uticaj na dobrobit građana.

„RCC će, stoga, zajedno sa našim partnerima u regionu, nastaviti sa povezivanjem regiona sa Evropskom unijom (EU), kroz pametna ulaganja koja donose visoku dodanu vrijednost i otklanjaju smetnje i prepreke u različitim fazama ekonomskog života“, poručio je Svilanović.

On smatra da je jednako važno i da se jačanje vladavine prava, odgovornosti i transparentnosti, potpomogne sigurnim i stabilnim ambijentom.

Svilanović je predstavio preliminarne nalaze studije o kibernetičkoj sigurnosti u regionu, koju je naručio RCC, a koja treba da bude završena do kraja septembra.

„Rezultati studije pokazuju da je većina glavnih agencija u toj oblasti ograničena nedostatkom finansijskih, kadrovskih i tehnoloških resursa, dok je glavni razlog za zabrinutost u svim ekonomijama vezan za 'odliv mozgova', s obzirom da je svih šest ekonomija Zapadnog Balkana izvijestilo o visokim stopama migracije informatičkih stručnjaka u EU“, rekao je Svilanović.

Strateški forum na Bledu predstavlja vodeću međunarodnu konferenciju u srednjoj i jugoistočnoj Evropi na kojoj se okupljaju učesnici najrazličitijih profila, uključujući šefove država i vlada, ministre, diplomate, poslovne ljude, akademike i stručnjake.

Bonus video: