SNP traži rušenje zakona SDP-a

Inicijativa Ustavnom sudu. SNP-u problematično što žalba ne odlaže izvršenje
69 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2015. 15:26h

Poslanici SNP-a podnijeli su Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti člana 218 a Zakona o izvršenju i obezbjeđenju jer smatraju da krši ustavne odredbe o zabrani diskriminacije, onemogućava pravo na pravni lijek - žalbu, pravo na svojinu i princip ekonomskog uređenja.

Ovaj član zakona usvojila je vlast prošle godine, na predlog poslanika SDP-a Damira Šehovića. Šehović nije odgovarao na pozive “Vijesti” da bi se izjasnio o inicijativi SNP-a.

Tim članom je predviđeno da povjerilac po mjenici ukoliko dug ne može naplatiti u potpunosti ili djelimično preko izvršenja mjenice, prinudnu naplatu može sprovesti podnošenjem mjenice na izvršenje Centralnoj banci. Prinudna naplata u ovom slučaju obavlja se u roku od tri dana, a ako nema novca na računima dužnika, odmah započinje prinudnu naplatu preko imovine dužnika. SNP-u je problematično što žalba ne odlaže izvršenje.

“Mjenici je u odnosu na ostale vjerodostojne isprave priznat poseban status, s obzirom na to da se kod svih ostalih vjerodostojnih isprava izvršnom dužniku ostavlja rok od 8 dana od dana dostavljanja rješenja o izvršenju da namiri potraživanje izvršnog povjerioca, a prigovor izvršnog dužnika odlaže sprovođenje izvršenja”, smatraju u SNP-u.

Spornim članom navedeno je da Centralna banka izvršenje po mjenici sprovodi primjenom članova od 205 do 218 zakona. “Primjena navedenih članova odnosi se samo na postupak sprovođenja izvršenja, a ne i na odlučivanje o izvršenju - ne donosi se rješenje o izvršenju niti izvršni dužnik biva obaviješten o istom”, smatra SNP.

Navedeno je i da ove mogućnosti važe samo za pravna lica, a ne i za građane zbog čega nemaju isti tretman kao izvršni dužnici.

Bonus video: