Popović: Ne možete da računate u prihod nešto što se prenosi iz prošle godine

Odbornica Demokrata je imala zamjerki i na revizorski izvještaj, konstatujući da ne pokazuje realno stanje, te da ga ne prate napomene i da je urađen u skladu sa zakonom samo na osnovu uplata i isplata
51 pregleda 1 komentar(a)
Zdenka Popović (Novine)
Zdenka Popović (Novine)
Ažurirano: 05.06.2015. 19:37h

Odbornica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović ocijenila je da ostvarenje budžeta Glavnog grada za prošlu godinu u iznosu od 52 miliona eura, nije odraz realnog i stvarnog stanja.

“Niti je ovo povećanje prihoda u odnosu na prošlu godinu, niti realno uvećanje na planirane prihode... jer ne možete da računate u prihod nešto što se prenosi iz prošle godine”, istakla je Popovićeva na sjednici Odbora za finansije.

Ona je imala zamjerki i na revizorski izvještaj, konstatujući da ne pokazuje realno stanje, te da ga ne prate napomene i da je urađen u skladu sa zakonom samo na osnovu uplata i isplata.

Sekretar za finansije Glavnog grada Miomir Jakšić kazao je da je 2014. bila uspješna, te da je budžet, koji je bio planiran na 46,9 miliona, realizovan na 52 miliona eura.

Istakavši da treba da budu zadovoljni što su ostvarili prihode veće od planiranih, Jakšić je kazao da je zadovoljan izvještajem revizora.

“Njima je sve predato. Šta će oni da napišu, ja ne mogu na to da utičem. Radi se o revizorskoj kući, koja je izuzetno jaka... Rekli su mi da su uradili izvještaj u skladu sa međunarodnim standardima koji definišu ovu oblast”, kazao je Jakšić.

Na konstataciju Popovićeve da su svi ostvareni prihodi pali u odnosu na planirane, Jakšić je odgovorio da je porez na dohodak fizičkih lica porastao 15 odsto, porez na promet nepokretnosti 150, naknade za komunalno opremanje 128, naknade za puteve 115 odsto.

“Sve one glavne stavke koje čine budžet 95 odsto, su porasle preko 110 odsto”, kazao je Jakšić.

Popovićeva je odgovorila da su navedeni prihodi koji su porasli, uglavnom, zajednički prihodi.

Odbor je većinom glasova predložio Skupštini da usvoji Završni račun budžeta za 2014. godinu. Protiv su glasali Popovićeva i odbornici DF-a.

Tokom rasprave o radu službi Glavnog grada, Popovićeva je kritikovala nadležne iz “Čistoće” i “Pogrebnih usluga”, jer su građanima zbog malih dugova, blokirali primanja preko javnih izvršitelja.

Direktor Pogrebnih usluga Slobodan Stanović je kazao da su bili primorani da utužuju dužnike, jer ih je Poreska uprava, baš zbog neutuživanja, kaznila sa 21.000 eura.

Istakao je da nema građanina koji je oštećen, a da mu on nije pomogao da riješe problem.

Vršilac dužnosti direktora „Čistoće” Daca Popović kazala je da nijedno fizičko lice nije utuženo, a da nije dugovalo preko 15 mjeseci za odvoz smeća.

Ona je istakla da je 95 odsto utuženih dugovalo preko 24 mjeseca.

Za ugradnju individualnih vodomjera do četiri miliona

Tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije” Filip Makrid najavio je da će se uskoro posvetiti rješavanju problema zajedničkih vodomjera, naglasivši da ne mogu to riješiti brzo, jer iziskuje velika sredstva.

“Imamo preko 20.000 potrošača koji su na zajedničkim vodomjerima.

Potrebno je ugraditi oko 30.000 individualnih vodomjera, što je između tri i po i četiri miliona eura”, kazao je Makrid.

On je istakao da je prosječan račun za domaćinstva koja imaju svoj vodomjer prošle godine bio 6, 10 centi, a kod korisnika zajedničkih vodomjera duplo 12, 29 eura.

Nenad Vujošević (DPS) je ocijenio da treba riješiti problem zajedničkih vodomjera, kojih ima najviše u starim zgradama. “ Treba ispred svakog stana da se napravi poseban mjerni sat, gdje će svako vodu, koju je stvarno potrošio, platiti”, kazao je Vujošević.

Bonus video: