Budva: Potpisana zajednička izjava o projektu Jadransko-jonski gasovod

Sastankom su predsjedavali ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i ekonomije, Igor Lukšić i Vladimir Kavarić
0 komentar(a)
To be secure forum, Foto: MVPEI
To be secure forum, Foto: MVPEI
Ažurirano: 05.06.2015. 16:32h

Ministri vanjskih poslova i ekonomije Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije potpisali su danas zajedničku izjavu o Jadransko-jonskom gasovodu (IAP), kojom su potvrdili snažnu podršku implementaciji tog projekta.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), ministri su zajedničku izjavu potpisali na marginama Foruma To be secure, koji se održava u Budvi, uz ocjenu da se radi o projektu od izuzetnog značaja za zemlje regiona, južne i centralne Evrope, kako u smislu energetske sigurnosti, tako i u pogledu diversivikacije izvora.

Sastankom su predsjedavali ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i ekonomije, Igor Lukšić i Vladimir Kavarić.

“Zajedničkom izjavom, ministri su se saglasili da će sve zemlje potpisnice podržati i ohrabriti osnivanje međudržavnog komiteta i potpisivanje memoranduma o razumijevanju u najkraćem mogućem periodu sa ciljem uspostavljanja stalnog operativnog tijela koje će koordinirati sve buduće administrativno-tečničke aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će to tijelo biti zaduženo i za pripremu plana zajedničkih aktivnosti za buduću implementaciju projekata najkasnije do 1. oktobra.

“Budvanskom Izjavom o Jadransko-jonskom gasovodu države regiona su još jednom potvrdile snažnu političku podršku realizaciji projekata od zajedničkog značaja i daljoj afirmaciji veoma sadržajne regionalne saradnje”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: