SNP: Svake godine se izgubi deset miliona eura

80 pregleda 0 komentar(a)
Goran Dašić, Foto: SNP
Goran Dašić, Foto: SNP
Ažurirano: 05.06.2015. 11:35h

Nepostojanje direktnog platnog prometa između Crne Gore i Srbije crnogorsku privredu i građane svake godine košta gotovo deset miliona eura, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Član Glavnog odbora SNP-a, Goran Dašić, saopštio je da su u posljednjih deset godina privreda i građani zbog provizije koju korespodentske zapadno-evropske banke naplaćuju za obavljanje platnog prometa, izgubili oko 100 miliona eura.

On smatra da je, s obzirom na veliki obim spoljno-trgovinske razmjene između dvije države čiji devizni prihod premašuje milijardu eura, prosto nevjerovatna činjenica da ovo pitanje još nije riješeno.

Prema njegovim riječima, rješavanjem ovog gotovo decenijskog problema privrednici i građani iz dvije države unaprijedili bi uslove poslovanja i u vremenu krize poslovali sa smanjenim transakcionim troškovima.

"Rješenje treba tražiti kod poslovnih banaka koje posluju u obje države, kao što je to bio slučaj dok je nekadašnja Beogradska, odnosno, Komercijalna banka obavljala direktan platni promet, uz maksimalno uključivanje i poštovanje stavova privrednika koje itekako treba konsultovati po ovom pitanju", ocijenio je Dašić.

Iz SNP-a pozivaju na nastavak dijaloga na nivou vlada započetog još 2007. godine, kako bi se riješilo ovo pitanje i desetine miliona eura crnogorskih građana i privrede ostalo u Crnoj Gori, umjesto što ide na račune stranih banaka.

Bonus video: