Planirane aktivnosti vrijedne 720.000 eura

Za tehničku podršku u okviru dva prioriteta, odnosno tehničkoj podršci institucijama, jedinicama lokalne samouprave i klasteru brokera i tehničkoj podršci u cilju jačanja kapaciteta klastera, planirano je 214,34 hiljade eura
58 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.06.2015. 20:06h

Za implementaciju Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera u ovoj godini su planirane aktivnosti ukupne vrijednosti 719,34 hiljade eura.

Za tehničku podršku u okviru dva prioriteta, odnosno tehničkoj podršci institucijama, jedinicama lokalne samouprave i klasteru brokera i tehničkoj podršci u cilju jačanja kapaciteta klastera, planirano je 214,34 hiljade eura.

„Raspoloživa sredstva za finansijsku podršku u okviru prioriteta broj 3 - Finansijska podrška razvoju klastera, iznose 505 hiljada eura“, navedeno je u Akcionom planu za sprovođenje Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera za ovu godinu, usvojenom danas na sjednici Vlade.

Manji dio sredstava, kako se dodaje, odnosi se na realizaciju tehničke podrške institucijama, jedinicama lokalne samouprave i klaster brokerima u cilju jačanja kapaciteta za podršku razvoja klastera i direktno klasterima, ali za ovu vrstu pomoći u pitanju su ipak značajni iznosi.

„Ukoliko se predstavljenom iznosu od 120,5 hiljada eura, doda i 93,84 hiljade eura iz budžeta IPA projekta (koji nije bilo moguće u ovoj fazi prikazati u Akcionom planu), za tehničku podršku će biti opredijeljeno 214,34 hiljade eura, što je 29,8 odsto ukupnih sredstava za realizaciju Strategije u ovoj godini“, navodi se u Akcionom planu.

Na drugoj strani, klasterima će za finansijsku podršku na raspolaganju biti 505 hiljada eura, odnosno 70,2 odsto ukupnog iznosa.

„Kada je riječ o izvorima sredstava, skoro kompletna tehnička podrška biće realizovana sredstvima EU, odnosno implementacijom aktivnosti IPA projekta Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera 2014-2016, uz jednu aktivnost koja će se finansirati iz češkog fonda Czech Trust Fund“, kazali su iz Vlade.

Izvor sredstva za finansijsku podršku razvoja klastera je budžet odnosno tri programa državne pomoći Ministarstva ekonomije, od kojih se jedan realizuje u saradnji sa Investiciono razvojnim fondom i jedan program Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (Agrobudžet).

Iz Vlade je saopšteno da su mjere predviđene Akcionim planom u funkciji ostvarenja opšteg cilja Strategije, koji je usmjeren na uravnoteženiji društveno-ekonomski razvoj jačanjem konkurentnosti i kapaciteta za stvaranje novih radnih mjesta u mikro, malim i srednjim preduzećima, posebno kada su u pitanju manje razvijene jedinice lokalne samouprave

Bonus video: