Davidoviću ipak 1,25 miliona eura, žalba kod Vrhovnog

Dosuđeni novac Neksan je potrošio prije tri godine na isplatu plata radnicima i ulaganja uoči prodaje njene imovine turskom Toščeliku, u maju 2012. godine
61 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Davidović, Foto: Ivan Petrušić
Miodrag Davidović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.06.2015. 17:31h

Apelacioni sud potvrdio je presudu Privrednog suda kojom je Neksanu Miodraga Dake Davidovića priznato potraživanje u iznosu od 1,25 miliona eura na teret stečajne mase nikšićke Željezare.

Istovremeno je ukinuta odluka prvostepenog suda da se ne prizna Neksanovo potraživanje u iznosu od oko 1,1 miliona na ime investicija u postrojenja Željezare, kao i obračunata kamata od oko 650 hiljada eura.

Stečajna uprava Željezare obratila se zato, u međuvremenu, Vrhovnom sudu od kojeg traži reviziju ovog sudskog postupka. Stečajni upravnik Željezare je Veselin Perišić. Većina novca iz stečajne mase je već potrošena na dugove radnicima i za doprinose.

Priznati iznos potraživanja od 1,25 miliona eura odnosi se na novac koji je Neksan izdvojio za plate radnika Željezare u stečaju i bili su dio troškova proizvodnje, što je sud uvažio. Preostalih 1,85 miliona, koji su se odnosili na investiciona ulaganja nijesu Neksanu bila priznata ni u stečajnom postupku.

Dosuđeni novac Neksan je potrošio prije tri godine na isplatu plata radnicima i ulaganja uoči prodaje njene imovine turskom Toščeliku, u maju 2012. godine.

Davidovidovićeva firma je do prodaje imovine Željezare upravljala fabrikom po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji.

Vještak finansijske struke Milenko Popović, tokom prvostepenog sudskog postupka, utvrdio je da je Željezara u stečaju prije prodaje turskom Toščeliku sačuvala stečajnu masu zahvaljujući ugovoru sa Neksanom, ali i da je ova firma više novca potrošila za plate radnika i ulaganja, nego što je to zvanično prikazivano u knjigama Željezare

Bonus video: