Benet: Podrška razvojnim projektima Crne Gore i regiona

Iz Vlade je saopšteno da je Benet iskazao zadovoljstvo ostvarenim i potvrdio spremnost da i u narednom periodu banka produži i produbi saradnju sa Crnom Gorom, kao motorom regionalnog povezivanja i razvoja
1 komentar(a)
Fil Benet, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Fil Benet, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.06.2015. 14:52h

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da produži i produbi saradnju sa Crnom Gorom, a posebna pažnja biće posvećena podršci malim i srednjim preduzećima i drugim razvojnim projektima, saopštio je njen potpredsjednik Fil Benet.

On je danas u Podgorici razgovarao sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem, a na sastanku je poručeno da je EBRD spremna da podrži razvojne prioritete Crne Gore kao i regiona.

Iz Vlade je saopšteno da je Benet iskazao zadovoljstvo ostvarenim i potvrdio spremnost da i u narednom periodu banka produži i produbi saradnju sa Crnom Gorom, kao motorom regionalnog povezivanja i razvoja.

„Posebna pažnja biće posvećena podršci malim i srednjim preduzećima i drugim razvojnim projektima”, kazao je on.

Benet i Đukanović su ocijenili da se uspješna saradnja Crne Gore i EBRD-a zasniva na partnerskom odnosu koja rezultira projektima koji u fokusu imaju razvojne potrebe od interesa za crnogorsko društvo i njegove građane.

Đukanović je ukazao na značajnu pažnju koju EBRD posvećuje regionu Zapadnog Balkana, ističući da je podrška razvoju regiona ključna za njegov dalji ekonomski razvoj i punu evropsku integraciju.

„Istorijsko nasleđe koje je rezultiralo višedecenijskim zaostajanjem Zapadnog Balkana traži adekvatan evropski odgovor, snažnu podršku razvoju kao preduslovu njegove pune integracije” kazao je Đukanović.

On je naglasio neophodnost ulaganja u infrastrukturne i razvojne projekte i znanje, kako bi se obezbijedio stepen rasta društvenog proizvoda koji garantuje postepeno, ali sigurno dostizanje evropskog standarda života.

“Premijer Đukanović iskazao je zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i EBRD-a, ističući da je Evropska banka prepoznala prioritete razvoja u Crnoj Gori i podržala jačanje ekonomske baze, povećanje konkurentnosti naše ekonomije i razvoj turizma, energetske sigurnosti i efikasnosti i očuvanja životne sredine”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru je ocijenjeno da u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti izgradnji infratsrukture i podršci razvoju malih i srednjih preduzeća.

Bonus video: