Građevinarstvo doprinosi bržem oporavku ukupne privrede

Okruglom stolu pod nazivom Građevinska industrija generator privrednog oporavka, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava, Glavnog grada, Direkcije za javne radove, Monstata, Privredne i Inženjerske komore i Odbora MBA za građevinarstvo. Na okruglom stolu učestvovali i drugi predstavnici biznisa i polaznici kursa Barter centra
0 komentar(a)
Građevina, kranovi, Foto: Shutterstock
Građevina, kranovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.06.2015. 14:15h

Oporavak građevinske industrije uticao bi na ukupnu privredu zbog multiplikativnih efekata koje taj sektor ima na sve privredne tokove, ocijenjeno je na okruglom stolu koji su danas organizovali Montenegro biznis alijansa (MBA) i Barter centar.

Iz MBA su saopštili da je kao jedno od ponuđenih rješenja za oporavak i mobilisanje potencijala u građevinskoj industriji predloženo osnivanje konzorcijuma, kako bi se povećao stepen saradnje između građevinskih firmi, što bi doprinijelo zajedničkoj izgradnji građevinskih projekata.

„Na taj način bi se postigli niži troškovi izgradnje, što bi se reflektovalo na visinu cijena. Predloženo je i da se precizno i jasno zakonski definišu komunalne obaveze investitora prilikom realizovanje građevinskih projekata“, navodi se u saopštenju.

Okruglom stolu pod nazivom Građevinska industrija generator privrednog oporavka, prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava, Glavnog grada, Direkcije za javne radove, Monstata, Privredne i Inženjerske komore i Odbora MBA za građevinarstvo. Na okruglom stolu učestvovali i drugi predstavnici biznisa i polaznici kursa Barter centra.

Iz MBA su saopštili da su tokom diskusije, u kojoj su učestvovali uglavnom svi učesnici, markirane ključne prepreke i ponuđene konkretne mjere i rješenja za brži, efikasniji i održiviji oporavak građevinske industrije.

Na sastanku je dogovoreno da se nakon nekoliko mjeseci održi još jedan okrugli sto na istu temu, kako bi se razmotrilo što je u međuvremenu urađeno na planu izmjena i dopuna zakonske regulative.

Bonus video: