Plaćanjem karticama suzbija se i siva ekonomija

Crna Gora od 2000. godine ima dvocifrene stope rasta kada je korišćenje kartica u pitanju zbog čega nam je ovo tržište jako bitno, kazao je Đorđević
132 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Đorđević, VISA, direktor, Foto: VISA
Vladimir Đorđević, VISA, direktor, Foto: VISA
Ažurirano: 31.05.2015. 21:45h

Elektronska plaćanja u Crnoj Gori su sve zastupljenija i upravo na ovom tržištu beležimo najveći procenat upotrebe kartica na mestima prodaje u odnosu na druga tržišta regiona, kaže u razgovoru za „Vijesti“ regionalni direktor platne kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević.

„Prema našim podacima, skoro 40% ukupne potrošnje po Visa karticama obavi se na prodajnim mjestima, što je najbolji indeks u odnosu na tržišta u regionu Jugoistočne Evrope. To je znak da je Visa, uz banke i druge partnere, ostvarila odličan rezultat i da sve više ljudi shvata koliko je bezgotovinsko plaćanje lakše, brže i sigurnije“, rekao je Đorđević.

Prema njegovima rečima, ostatak potrošnje po Visa karticama čini podizanje gotovine sa bankomata, a misija kompanije Visa je da se taj odnos još poveća u korist platnih kartica kao pogodnijeg oblika plaćanja. Đorđević je istakao da je godišnji rast potrošnje po Visa karticama na mestima prodaje oko 5%, kao i da se u Crnoj Gori sve više koristi i beskontaktno plaćanje Visa Paywave tehnologijom.

Prednost plaćanja karticama, odnosno elektronski, imaju i krajnji korisnici i trgovci, navodi Đorđević, jer su, kako dodaje, robe i usluge na taj način dostupnije većem dijelu tršišta.

Osim toga, bezgotovinsko plaćanje doprinosi suzbijanju sive ekonomije, jer su transakcije transparentne, plaća se porez i ostale dažbine i država ima uvid u stvarni promet. Na pitanje koliko tu činjenicu shvataju u državnim institucijama i centralnim bankama, Đorđević kaže :

„Vlasti, regulatori tržišta, centralne banke su jako svjesne toga koliko bezgotovinski načini plaćanja doprinose suzbijanju sive ekonomije i poboljšanju ekonomske slike i uglavnom sve institucije imaju svoje programe u koje se i mi uklapamo. U interesu države je da se što veća porcija novca vrati u legalne tokove i to ne samo preko plaćanja na prodajnim mjestima, već i preko priliva novca iz inostranstva koji se u značajnoj mjeri ne vidi“.

Za širu primjenu bezgotovinskog plaćanja, prema riječima Đorđevića, potrebna je i edukacija.

„U nekim zemljama elektronska plaćanja su dominantna, a nama tek predstoji taj put, jer potrošači i dalje imaju naviku da „opipaju“ novac prije nego što ga iskoriste. To su stvari koje će se prevazići vremenom i to se ne može desiti preko noći“, dodao je Đorđević.

Navika građana da plaćaju kešom i zaobilaze usluge i provizije poslovnih banaka je, kako je kazao Đorđević, sistemski problem svih tržišta regiona, zbog čega je gotovina i dalje najveći konkurent platnih kompanija.

„Ima više faktora koji doprinose velikom udjelu keša u trgovinama, a jedan od njih je što na mnogim prodajnim mjestima nema POS terminala, odnosno, nema uslova za plaćanje karticom. Stoga je saradnja sa trgovcima među prioritetima naše kompanije i verujemo da će im inovativna rešenja koja smo pripremili smanjiti troškove i pojednostaviti proces uvođenja terminala za naplatu putem kartica“.

Regionalni direktor Visa-e cijeni da treba raditi i na finansijskom opismenjavanju građana, kako bi im se predočile sve prednosti bezgotovinskog plaćanja i prednosti za njihov budžet i upravljanje ličnim finansijama.

„Jednom kada potrošač uvidi koliko je lakše, brže i bezbjednije koristiti karticu umjesto gotovine, vjerujem da će napustiti keš, i za sada taj proces kod nas ide u dobrom smjeru“, naveo je Đorđević.

On je kazao da je dosta inovativnih proizvoda i rješenja kompanije Visa dostupno i korisnicima u Crnoj Gori, preko poslovnih banaka sa kojima ta kompanija uspješno saradjuje.

„Crna Gora od 2000. godine ima dvocifrene stope rasta kada je korišćenje kartica u pitanju zbog čega nam je ovo tržište jako bitno“, zaključio je Đorđević.

Regionalna kancelarija u Beogradu

Kompanija Visa od aprila ima i svoju regionalnu kancelariju u Beogradu koja pokriva šest tržišta regiona, među kojima je i Crna Gora.

„Otvaranje regionalne kancelarije rezultat je našeg cilja da pojačamo prisustvo u regionu, da fizički budemo bliži svojim partnerima- poslovnim bankama i njihovim klijentima, odnosno, građanima i privredi koji su krajnji korisnici naših kartica“, kazao je Đorđević.

Među glavnim ciljevima novootvorene centrale je i uvođenje novih Visa proizvoda na tržište, jača podrška celokupnom sistemu plaćanja i implementacija inovacija.

„Naš cijeli tim će biti tome posvećen i naše inovacije su već primijenjene na nekoliko tržišta. Svi naši proizvodi su dostupni i klijentima u Crnoj Gori, samo je pitanje poslovnih banaka i njihove procjene koji su to proizvodi pogodni za vaše tržište, odnosno korisnike kartica“, dodao je Đorđević.

Bonus video: