Izrečene četiri kazne, od 200 do 450 eura

Sa po 200 eura su kažnjene prodavnica u Vranjini zbog neizdavanja fiskalnih računa, kao i House majstor u Kotoru i Franca u Beranama, jer su inspektori zatekli zaposlene koji nemaju ugovore o radu i prijave obaveznog socijalnog osiguranj
50 pregleda 4 komentar(a)
Euro novac, Foto: Shutterstock.com
Euro novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.05.2015. 12:17h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 39 primjedbi, na osnovu kojih su izrečene četiri kazne od 200 do 450 eura.

Evidentirana je i jedna pohvala, koja se odnosila na Beer House Lipa u Pljevljima, koji, kako tvrdi podnosilac, uvijek izdaje fiskalne račune.

Najveća kazna, od 450 eura, ove sedmice je izrečena prodavnici TV Đečević iz Podgorice, zbog neizdavanja fiskalnih računa. Sa po 200 eura su kažnjene prodavnica u Vranjini zbog neizdavanja fiskalnih računa, kao i House majstor u Kotoru i Franca u Beranama, jer su inspektori zatekli zaposlene koji nemaju ugovore o radu i prijave obaveznog socijalnog osiguranja.

Inspektori su prilikom kontrole kotorske pekare As utvrdili da se prodaje veća gramaža proizvoda od naznačene, kao i da nije čitko ispisano radno vrijeme objekta, zbog čega je izdat ukaz o otklanjanju nepravilnosti.

Prilikom kontrole perionice u Bijelom Polju i frizerskog salona u Nikšiću inspektori nijesu zatekli obavljanje djelatnosti, dok su kafana u Tološima i Centro mobil u Podgorici zatečeni zatvoreni. Inspektori nijesu zatekli ni fizičke radnike u Ulcinju, prijavljene za bahato ponašenje, kao ni da M.M. iz Nikšića obavlja djelatnost.

Nepravilosti nijesu utvrđene prilikom kontrole objekta Pod trskom u Podgorici, podgoričkog Maxija, Aure i Optotima, nikšićke veterinarske ambulante “Lalićević” i Osnovne škole “Milija Nikčević”, pljevaljskog i budvanskog Volija, rožajskog Arta, danilovgradske diskoteke Central, auto otpada u Tivtu, kao i E.Z. iz Bara i Ć.B. iz Herceg Novog.

Od ukupno 39 pritužbi, evidentiranih od ponedjeljka, 11 nije dobilo odgovor. Građani su se žalili na nepropisno parkiranje, čak i službenih vozila, neizdavanje fiskalnih računa, uzurpiranje javne površine, zagađivanje vazduha, rupe na asfaltu i deponiju smeća.

Vlada je početkom aprila odlučila da nastavi kampanju Budi odgovoran do kraja ove godine, nakon uspješne realizacije njene dvije faze tokom koje su građani prijavili preko pet hiljada nepravilnosti u oblasti sive ekonomije i izrečene kazne od oko 1,1 milion eura.

Na taj način će se omogućiti dalje prikupljanje novca za finansiranje projekata od opšteg društvenog značaja, koje su predložili i podržali građani.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine su pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: