USSCG: Većina poslodavaca primorava zaposlene da rade za praznike

"Monitoring koji su obavili aktivisti USSCG u vrijeme praznika, nekoliko godina unazad, pokazao je da postoji flagrantno kršenje prava zaposlenih na neradne dane u vrijeme praznika”, rekao je Marojević
0 komentar(a)
radnik, Foto: Shutterstock
radnik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2015. 10:59h

Apsolutna većina poslodavaca primorava zaposlene da rade u vrijeme praznika, iako njihova djelatnost i tehnologija rada to ne zahtijeva, što ukazuje na očiglednu diskriminaciju i kršenje radničkih i ljudskih prava, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Koordinator regionalnih povjereništava pri USSCG, Aleksa Marojević, saopštio je da su u toj sindikalnoj organizaciji izuzetno nezadovoljni poštovanjem prava zaposlenih na slobodne dane u vrijeme državnih i vjerskih praznika.

“Monitoring koji su obavili aktivisti USSCG u vrijeme praznika, nekoliko godina unazad, pokazao je da postoji flagrantno kršenje prava zaposlenih na neradne dane u vrijeme praznika”, rekao je Marojević agenciji Mina-business.

On je dodao da pravo na neradne praznične dane iskoriste zaposleni u obrazovanju, nauci, kulturi, javnim ustanovama, lokalnim upravama, državnoj administraciji i bankama, dok su u ostalim djelatnostima veoma rijetki poslodavci koji poštuju Zakon o državnim i drugim praznicima.

"Taj Zakon je mrtvo slovo na papiru. To je najviše jasno državnim organima i poslodavcima koji su u obavezi da ga poštuju. Zahvaljujući ktitorskom odnosu državnih organa, prije svih Vlade koja skoro dvije godine neće da stavi u funkciju Zakon, ostavljena je sloboda poslodavcima da se prema praznicima i pravu zaposlenih u vrijeme praznika, odnose prema sopstvenom nahođenju i slobodnoj volji", rekao je Marojević.

On smatra da je poštovanje praznika i prava zaposlenih u vrijeme praznika etičko, kulturološko i patriotsko pitanje, što očigledno veliki broj poslodavaca u Crnoj Gori ne razumije. Prema njihovoj slobodnoj volji, kako je dodao, postoji određena gradacija praznika, pa najveći broj poslodavaca rad prekine samo prvog prazničnog dana prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti.

"Ostali praznici, za njih, kao da ne postoje. Očigledno je da su poslodavci na Dan nezavisnosti nešto oprezniji, da im neko s pozicija vlasti ne bi zamjerio da ne poštuju državu. Pri tome je više nego jasno, da državni organi, ignorantskim odnosom prema Zakonu najviše ne poštuju državu", saopštio je Marojević.

Zaposleni se, prema njegovim riječima, uglavnom ne žale na ponašanje poslodavaca, što je posljedica straha i proizvod obespravljivanja zaposlenih.

"Takvo stanje je kod poslodavaca gdje zaposleni nijesu prepoznali potrebu i interes da se sindikalno organizuju. Pri tome je nama jasno da poslodavci onemogućavaju zaposlenima pravo i slobodu da se sindikalno organizuju, tako da sindikalno organizovanje predstavlja prijetnju po zaposlene. U takvoj situaciji, zaposleni pribjegavaju liniji manjeg otpora i politici nezamjeranja, što brojni poslodavci žestoko zloupotrebljavaju", naveo je Marojević.

On je podsjetio da je USSCG redovno pozivala zaposlene da se aktivno uključe u borbu za ostvarenje svojih prava, a zaposlenima je ponuđeno, da uz garantovanje diskrecije, prijave poslodavca koji uzurpira njihova prava.

"Takvu mogućnost su zaposleni iskoristili u skoro zanemarljivom broju", rekao je Marojević.

On je saopštio da se uvećane zarade isplaćuju zaposlenima koji rade u vrijeme praznika u preduzećima i ustanovama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa i gdje tehnologija procesa rada zahtijeva neprekidan rad.

U tim preduzećima, kako je naveo, postoji organizovan sindikat, pa poslodavci nemaju prostora da izbjegnu tu obavezu.

"Kod svih ostalih poslodavaca se ne obračunava uvećana zarada za rad u vrijeme praznika, zbog njegovog odnosa prema praznicima. Kod takvih poslodavaca zaposleni rade skoro svaki dan i duže od osam sati dnevno, za istu, veoma malu, zaradu", rekao je Marojević.

On je saopštio i da je Ministarstvo ekonomije imalo obavezu da, najkasnije 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona o državnim i drugim praznicima, donese propis o kriterijumima i pravilima o izdavanju dozvole za rad u vrijeme praznika.

Marojević je kazao da je četiri mjeseca nakon stupanja na snagu Zakona, uz insistiranje USSCG, formirana Radna grupa za izradu propisa, koja je održala samo jedan sastanak, u novembru 2013. godine.

"Na sastanku je dogovoreno da socijalni partneri do naredne sjednice, dostave stavove po pitanju kriterijuma i pravila koje bi trebalo da sadrži propis. Naredna sjednica nikada nije održana, a na insistiranje USSCG dobijen je odgovor da je grupa poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) podnijela inicijativu za izmjenu Zakona, zbog čega nema smisla da se nastavlja rad Radne grupe", objasnio je Marojević.

On smatra da je više nego jasno opredjeljenje Ministarstva da se Zakon ne stavi u funkciju, kao i da taj Vladin resor krši zakonske propise i prejudicira stav Skupštine po pitanju predloga izmjene Zakona.

"Predložene izmjene idu u pravcu vraćanja na prethodno stanje, koje je dovelo do opšteg nepoštovanja praznika i prava zaposlenih po tom osnovu. S druge strane nije pružena prilika Zakonu da se stavi u funkciju, kako bi se kroz njegovu praktičnu primjenu vidjelo ima li nešto što bi trebalo promijeniti ili popraviti", saopštio je Marojević.

On je podsjetio da se USSCG, nezadovoljna ponašanjem Vlade i Ministarstva ekonomije, obratila Skupštini, poslaničkim klubovima i matičnom Odboru, želeći da čuje njihovo mišljenje u vezi sa činjenicom da izvršna vlast neće da stavi u funkciju Zakon, čija primjena se tiče svih zaposlenih.

"Odgovor naravno nijesmo dobili. Oni imaju očigledno prešnijih poslova nego što je izgradnja Crne Gore kao pravne države", zaključio je Marojević.

Bonus video: