Poništiti odluku o cijeni vode u Budvi

Ljetnja tarifa od 1. juna 2,2 eura po kubiku za građane i 3,2 eura za privredu, i osam eura distributivne takse po vodomjeru
96 pregleda 13 komentar(a)
otpadne vode, Foto: Arhiva Vijesti
otpadne vode, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.05.2015. 19:39h

Liberalana partija, članica vladajuće koalicije, inicirala je zakazivanje vanrednog zasjedanja Skupštine opštine, sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda - stavljanje van snage odluke o cijeni vode.

Liberalna partija, koja punu godinu bojkotuje skupštinska zasjedanja, jer koalicioni partner DPS-a nije ispunio predizborna obećanja, prema riječima njihovog odbornika Anta Petkovića, spremna je da se vrati u skupštinske klupe, samo radi poništenja te "štetne odluke o cijenama vode".

Već 1. juna privreda i građani dobiće račune za potrošenu vodu po ljetnjoj tarifi, 2,2 eura po kubiku za građane i 3,2 eura za privredu, i dodatnih 8 eura kao distributivne takse po vodomjeru.

"Deset odbornika je prihvatilo inicijativu da se podrži vanredno zasjedanje. Razgovaraćemo i sa odbornicima SDP-a. Ovo je odluka štetna za grad, turizam, ljude koji žive u Budvi. To su astronomske cijene vode, najveće u Evropi. Zamislite kolike su ovdje plate, a kolike u EU, i ko možźe da plati račune koji će nam stići u ponedjeljak", kazao je Petković, odbornik LP-a.

On je dodao da je riječ o građanskoj inicijativi za sazivanje vanredne jednice.

"Ovdje nije riječ o politici, jer takva odluka nas jednako pogađa bilo koje da smo političke pripadnosti", naveo je on.

Odbornik Pejović je na minulom zasjedanju inicirao odluku da se cjenovnik vode stavi van snage

Petković dodaje da će se na sjednoci insistirati i na reviziji do sada izvedenih radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji je uzročnik povećanja cijena vode.

“ WTE je do sada potrošio 80 odsto novca, kredita od 57 miliona eura koji je uzela Opština, a urađeno je polovinu planiranih radova. Tražićemo da vidimo gdje je trošen novac. Opština ća na kraju platiti cijeli projekat više od sto miliona, koliko iznosi kredit sa kamatama. To će vraćati građani", istakao je Petković.

Odbornik Demokrata Mijomir Pejović je na minulom skupštinskom zasjedanju inicirao odluku da se cjenovnik vode stavi van snage.

Njegov predlog je podržala opozicija i SDP, ali su protiv glasali odbornici DPS-a i Prave Budve, zbog čega je odbijen.

Samo ove godine Opština mora da vrati šest miliona kredita

Cijena vode u Budvi, iako su to iz gradskog vodovoda demantovali, je povećana zbog milionskog kredita uzetog za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečićima. O

pština od ove godine započinje dvodecenijsko vraćanje pozajmice od 58,5 miliona eura, zbog čega je i donijeta mjera poskupljenja kanalizacionih troškova.

Naime, samo tokom ove godine na ime kredita Opštine treba da vrati šest miliona eura, a lokalna uprava je već započela pregovore da se umanji godišnja kreditna obaveza, odnosno da se pravilno rasporedi na svih 20 godina.

Prema sada važećoj opštinskoj odluci, stanovnici Budve u zimskom periodu po kubiku potrošene vode i kanalizacionih usluga plaćaće 1,28 eura sa uračunatim PDV-om...

Bonus video: