Kredit Opštini Kolašin od sedam miliona pod znakom pitanja

Od kredita Opština je planirala da vrati dio dugova i da isplati plate zaposlenima, Službi spasavanja i Centru za kulturu
132 pregleda 2 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Opština Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 30.05.2015. 19:35h

Da je opitimizam nekih čelnika aktuelne kolašinske vlasti bio neutemeljen, kada su minulih nekoliko mjeseci najavljivali da će garancije za kredit od 7 milona eura od Investiciono- razvojnog fonda (IRF) dobiti “vrlo skoro”, pokazalo se juče. Iz tog fonda, naime, stiglo je samo “pismo namjere” o saradnji sa Opštinom, bez preciznih detalja i rokova.

Iz IRF-a juče “Vijestima” do kraja radnog vremena nijesu odgovorili da li i kada namjeravaju da daju garancije za zaduženje kolašinskoj lokalnoj upravi.

U Opštini novinarima nije bilo omogućeno da dobiju kopiju dopisa iz IRF-a, predsjednica Željka Vuksanović nije odgvorila na novinarska pitanja i komunikaciju s medijima je prepustila potpredsjedniku Đuru Miloševiću.

Zaposleni u Opštini i Službi zaštite i Centra za kulturu prijete generalnim štrajkom 8. juna

Vusanović je u poslijepodnevnim satima, nakon što su je prethodno tri sata čekali, primila i predstavnike radnika Opštine, Centra za kulturu i službe zaštite i spasavanja. Prije nekoliko dana zaposleni su formirali štrajkački odbor i najavili generalni štrajk za 8. jun, ukoliko im do tada ne budu isplaćene zarade. Poslodavci duguju po 12 plata zaposlenima u opštinskoj administraciji i službi zaštite i spasavanja, a čak 16 onima koji rade u Centru za kulturu.

“Vuksanović nam je na sastanku kazala da ne zna kada će se steći uslovi za kredit i nije nam mogla reći kada bismo mogli očekivati isplatu zarada. Izrazila je razumijevanje za naš štrajk, ukoliko se on organizuje u skladu sa zakonom. Nije nam omogućeno da vidimo dopis koji je stigao iz IRF, a Vuksanović je kazala da će “pismo namjere” biti objavljeno na sajtu Fonda pa da se tako informišemo”, kazala je predsjednica štrajkačkog odbora Tijana Đinović.

Ona juče nije mogla da potvrdi da li će štrajk biti organizovan 8. juna, ali je naglasila da zaposleni neće odustati od te vrste borbe za svoja prava. Kako je rekla Đinović, u ponedjeljak će najaviti štrajk i on će biti organizovan vrlo brzo.

U vladadajućoj koaliciji juče su imali prilično različite stavove oko onoga što će se u narednom periodu dešavati u kolašinskoj lokalnoj upravi. Milošević kazao da je optimista i da su u dokumentu koji je stigao iz IRF-a “potvrđeni zaključci Vlade sa sjednica s kraja marta i početka aprila”, te da je za njega to ohrabrujuće.

“To je za nas iz Socijalističke narodne partije prihavtljivo i, iako ne mogu reći koji je to rok, očekujem da da će se konačno steći uslovi za prevazilaženje problema“, rekao je on.

Sva zaduženja naslijeđena su od bivše vlasti (koalicija Demokratska partija socijalista i Grupa birača)

Potpredsjednik Opštine, kako kaže, razumije zaposlene koji organizuju štrajk, ukoliko se, naglasio je “on organizuje prema zakonu i bez političkog uticaja”.

Zaposleni u Opštini i službi zaštite zarade nijesu primili od oktobra prošle godine. To je rezultat odlučnosti izvršne vlasti da se, dok se opštinski račun ne razblokira, ne posluje preko “paralelnih” računa.

Kredit od 7 miliona eura, za koji je odluku donio lokalni parlament treba da posluži za izmirenje obaveze prema zaposlenima, refinansiranje ranijih zaduženja kod banaka i vraćanje dugova brojnim dobavljačima.

Dožić predlaže da već naredne sedmice dogovore realna rješenja

Šef lokalnog parlamenta i prvi čovjek kolašinskog Demokratskog fronta (DF) Aleksandar Dožić smatra da se u ovim okolnostima, to jest situaciji kada još nema nagovještaja realizacije kredita, što prije mora osmisliti kako dalje.

“Već sljedeće nedjelje treba da sjednemo i smislimo relana rješenja za funkcionisanje lokalne uprave. Dakle, ne samo za izmirenje obaveza prema zaposlenima, već i za ostale naše poslove. Svjedoci smo da usljed ovakvog stanja u lokalnoj upravi malo šta ili gotovo ništa funkcioniše. Ušli smo “u crveno” i sada treba realno, bez neutemeljenog optimizma, osmisliti kako dalje“, rekao je on.

Dožić kaže da će DF nakon što sa koalicionim partnerima detaljno bude analizirao šta “pismo namjere” iz IRF-a znači, imate konkretne i u realnosti utemeljene predloge o tome kako će lokalna uprava nadalje funkcionisati. Prema nezvaničnim informacijama iz lokalne uprave, s obzirom na to da predstoje godišnji odmori u institucijama, a da su garancije iz IRF-a prikasnile, uslova za realizaciju kredita neće biti prije septembra.

Bonus video: