Radnici ne mogu povezati staž

Direktorica Usefe objasnila je da su bili prinuđeni da zaključe aneks i ugovor o regulisanju međusobnih odnosa jer se po Baru pričalo da ZIB prodaje stanove bez njihove saglasnosti
67 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Žarko Pavićević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.05.2015. 18:39h

Saslušanjem stečajnog upravnika Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Zorana Senića, bivše direktorke tog preduzeća Danijele Krković, njegovog gazde Žarka Pavićevića i direktorice firme Usefa Ane Džalalove juče je u Privrednom sudu nastavljena parnica koju je stečajna uprava ZIB-a pokrenula protiv firme Usefa, u vlasništvu biznismena Arturala Džalalova.

ZIB je tužio Usefu, tražeći da se poništi aneks ugovora iz septembra 2013. godine. Usefa je investirala u završetak zgrade u Baru koju ZIB nije mogao realizovati sa Poštom CG, kako je to prvobitno bilo zamišljeno. ZIB i Usefa zaključili su Ugovor o zajedničkoj izgradnji zgrade u Baru 25. februara 2011. na način što su se dogovorili da zajednički finansiraju izgradnju po sistemu jednakog učešća.

Tužena Usefa je po tom osnovu trebalo da isplati 4,2 miliona eura, a objema firmama da pripadne po 4.950 kvadrata. U Usefi tvrde da su oni sve uplatili, ali da nijesu dobili završene stanove.

Senić je saopštio da su ugovori ZIB-a i Usefe štetni za povjerioce i akcionare društva, a zaposlenima se zbog zaključenja ovog pravnog posla ne može povezati staž za pet godina.

On je napomenuo da su sporni ugovori zaključeni bez saglasnosti skupštine akcionara ZIB-a i organa upravljanja tog preduzeća.

Direktorica Usefe objasnila je da su bili prinuđeni da zaključe aneks i ugovor o regulisanju međusobnih odnosa jer se po Baru pričalo da ZIB prodaje stanove bez njihove saglasnosti.

Danijela Krković, bivša direktorica ZIB-a, kazala je da misli “da nije postojala pisana saglasnost borda, ali da je ona imala prava da potpiše ugovore”.

“Naš poslovni odnos sa Usefom bio je korektan, a ZIB je kasnio sa izvođenjem građevinskih radova sa čim je bila upoznata Usefa”, navela je ona.

Žarko Pavićević, doskorašnji gradonačelnik Bara i funkcioner DPS, je kazao da skupština društva nije bila obaviještena o aneksu ugovora od 10. septembra 2013, ali je jeste Odbor direktora.

Budući da je ZIB bio obavezan da Usefi njen dio stanova ustupi po sistemu “ključ u ruke”, on to nije mogao uraditi, već je sve neprodate stanove ustupio ovom preduzeću.

Pavićević je kazao da je za uvođenje stečaja u ZIB saznao iz medija tek pred njegovo uvođenje, a da je firma dvije godine prije toga imala problema sa izmirenjem obaveza, blokadom računa i radovima koji su kasnili.

Bonus video: