Obezbijedili pare za obnovu pumpi u Solani

Pumpe koje prepumpavaju slanu i slatku vodu na području Solane nijesu bile u punoj funkciji, što je moglo da ugrozi eko sistem
1 komentar(a)
Solana, Foto: Arhiva Vijesti
Solana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.05.2015. 18:07h

Vlada je odobrila pozajmicu od 80.000 eura Privrednom sudu kako bi se realizovale razvojne aktivnosti na prostoru ulcinjske Solane, to jest taj novac će se iskoristiti za pumpe koje ispumpavaju slatku i slanu vodu.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović saopštio je juče nakon sjednice Vlade da je u posljednje vrijeme poseban predmet interesovanja bilo kako zaštiti Solanu, s obzirom da se radi o prostoru koji zahtijeva visok senzibilitet i zaštitu.

On je kazao da je u posljednje vrijeme došlo do problema jer određene pumpe koje prepumpavaju slanu i slatku vodu nijesu bile u punoj funkciji i da su smatrali da “ministarstvo koje je zaduženo za zaštitu prostora mora energično da reaguje”.

Gvozdenović tvrdi da su u skladu sa tim obavili niz konsultacija zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Privrednim sudom koji upravlja kompletnim sistemom i obezbijedili oko 160.000 eura “kako bi se prevazišao prvi nivo zaštite na kojem se sada intenzivno radi”.

On je naglasio da je Vlada juče dala saglasnost da se Privrednom sudu pozajmi 80.000 eura kako bi uspjeli da zatvore kompletnu finansijsku konstrukciju i u skladu sa istraživanjem koji je uradila Inženjerska komora Crne Gore.

Gvozdenović je pojasnio da je stručni tim komore angažovalo ministarstvo sa ciljem da u kratkom roku poprave tehničke elemente, kako bi se prevazišao problem i obezbjedilo da Solana i dalje bude stanište ptica, sa visokim nivoom zaštite.

Ministar tvrdi da u Vladi pokušavaju da dođu do rješenja kako da se kvalitetno upravlja tim prostorom i da će nakon elemenata zaštite morati da se radi na nalaženju koncesionara “jer se ubiranje soli ne odvija na očekivani način”.

Naglasio je da je prostorni plan Opštine Ulicinj u završnoj fazi.

Bonus video: