Brkovićeva "Vektra Boka" dužna 2,94 miliona, ali nije u stečaju

U stečaju nije ni “Ave Marija Kolčević” koja je dužna za poreze 6,5 miliona eura, a u blokadi je 2.297 dana, ili skoro šest i po godina
89 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2015. 05:25h

Televizija “Vijesti” danas će izmiriti sve obaveze prema Poreskoj upravi i time deblokirati svoj račun, najavila je izvršna direktorica TV Vijesti Marijana Bojanić. Ona je kazala da su se vlasnici TV Vijesti odlučili za dokapitalizaciju i da će na taj način dug biti izmiren.

Poreska uprava predala je zahtjev za uvođenje stečaja u TV Vijesti 26. maja a da prije toga nije odgovorila na dopis uprave kompanije od 20. maja o spremnosti da se pronađe dogovor i odmah plati trećinu duga, već je uprava kompanije o zahtjevu za stečaj saznala iz natpisa u Pobjedi, Dnevnim novinama i Informeru.

TV Vijesti će platiti kompletan poreski dug >>>

U zahtjevu za pokretanja stečaja naveden je dug od 296.766,60. Prethodno je Poreska uprava tokom januara i februara prinudno naplatila blokadom računa od Televizije Vijesti po 29.916 eura

Da državne institucije nijesu toliko agilne i brze u naplati i uvođenju stečaja pokazuju brojni primjeri koje objavljuje Poreska uprava i Centralna banka. Tako, na primjer, Poreska uprave ne traži stečaj u “Vektra Boki” biznismena Dragana Brkovića, iako je za poreze i doprinose dužna 2,6 miliona eura, za druge poreze još 340 hiljada, a račun joj je, prema podacima CBCG od kraja aprila, u blokadi 1.704 dana, ili četiri i po godine.

U stečaju nije ni “Ave Marija Kolčević” koja je dužna za poreze 6,5 miliona eura, a u blokadi je 2.297 dana, ili skoro šest i po godina.

Ni “Tehnoput” nije u stečaju, a čak učestvuje i na državnim tenderima, iako je dužan za poreze tri miliona, a na kraju aprila račun mu je bio u blokadi 868 dana.

Rekorder po dužini blokade, a da nije u stečaju, je “Radoje Dakić”, propali bivši gigant koji i dalje ima veliku imovinu. Dužan je za poreze 9,8 miliona eura (isto onoliko koliko država planira da naplati od nove takse na gorivo), u blokadi je 5.224 dana, ili 14 godina.

Na spiskovima slijede desetine sličnih primjera gdje su privatne firme dužne za poreze milione, računi su im zvanično u blokadi i po nekoliko godina, a nisu u stečaju. Ukupni poreski dug koji država potražuje na kraju marta iznosio je 537 miliona eura, što je više od polovine novca potrebnog za izgradnju autoputa.

Bonus video: