Odgovor USS: Da što više otkrijemo o odlukama Savjeta

"Zabrinjava što član Savjeta ne zna za takvu odluku, što pokreće sumnju na koji način je donijeta. "
1 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.05.2015. 16:46h

Cilj teksta, objavljenog u “Vijestima” u subotu pod naslovom “Ne smijete da krijete podatke”, odnosno dijela teksta pod naslovom "Sindikalci nisu javno osporili tajne", bio je da se ispita koliko i šta su predstavnici radnika u Vladinom Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte učinili da to tijelo početkom godine ne proglasi tajnom postupke 13 privatizacija. I da saopšte zašto javnost, odnosno radnici, koje u Savjetu predstavljaju, nisu obaviješteni na vrijeme o takvoj odluci.

Zabrinjava što član Savjeta ne zna za takvu odluku, što pokreće sumnju na koji način je donijeta. Kontaktirani ste jer ste važan predstavnik radnika u Savjetu (u ovom slučaju i tematski), pored ostalih 16 članova, a za čije sjednice dobijate materijale i primate naknadu. Dužni ste da znate odluke Savjeta, pa i šta tajno rade, s obzirom na to da ste u ime radnika tu da nadzirete i pokušate preduprijediti odluke koje se mogu negativno odraziti na njih. Nema tvrdnje u tekstu da ste lično odlučili da bude tajno i nije jasno kako ste to zaključili. Kako ste se izjasnili o tome, šta o tome mislite i šta ste uradili da do takve odluke ne dođe “Vijesti” su, prema kodeksima profesionalnog novinarstva, namjeravale da pitaju, ali niste odgovorili na poziv. Niste odgovorili ni na poruku koju je novinarka Marija Mirjačić poslala, sa molbom da odgovorite na poziv zbog komentara u vezi sa tekstom koji piše. Isto se pokušalo saznati i od Saveza sindikata, koji se takođe pominje u tekstu.

Time što ekonomska rubrika često kontaktira Uniju slobodnih sindikata, “Vijesti” pokazuju koliko je značajan vaš stav u temama koje radimo. Dobro je što ćete se baviti ovim pitanjem, odnosno nečim što je odlučeno početkom ove godine, a što može imati štetne posljedice po preduzeća i radnika. Podrška u toj namjeri.

Ekonomska rubrika

Bonus video: