„Hiljadu puta su nas prevarili... Dosta je bilo laži i prevara"

„Hiljadu puta su nas prevarili. Stalno dajemo rokove, a od toga nema ništa. Dosta je bilo laži i prevara. Ovdje se igraju mutne igre, zato u petak pravo za Podgoricu“, pozvao je Božidar Đilas
101 pregleda 7 komentar(a)
Rudnik Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Rudnik Boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.05.2015. 12:39h

U petak će Odbor povjerilaca nikšićkih Rudnika boksita donijeti odluku da li prihvata ponudu firme Neksan da za pet miliona eura kupi imovinu Boksita. Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, ponudio je pet miliona eura za Boksite, od čega 4,4 miliona eura za imovinu Rudnika, dok bi 600.000 opredijelio za zbrinjavanje viška zaposlenih, uz uslov da dobije koncesiju na rudu u Župi nikšićkoj, gdje se nalaze svi rudokopi Boksita.

Ukoliko Odbor povjerilaca odbije Neksanovu ponudu radnici su najavili radikalizaciju protesta i dolazak u Podgoricu.

„Radnici Boksita ne prihvataju minimalac od 193 eura, niti da nam radni staž zadnjih pet godina povežu po minimalcu. Ukoliko ne bude riješena naša situacija doći ćemo u Podgoricu. Nećemo dozvoliti da nas pošalju na Biro i da se, kako koji mjesec ide, troši naša stečajna masa. Koliko vidimo Nikšić ih ne interesuje, sve su firme po Nikšiću blokirali, tako da ćemo i mi blokirati nešto u Podgorici“, poručio je Ilija Đilas, predsjednik Sindikata radnika, sa današnjeg zbora održanog ispred upravne zgrade.

Prema njegovim riječima, podršku su im najavili i bivši radnici Boksita koji su se penzionisali 2009. i 2010.godine.

„Hiljadu puta su nas prevarili. Stalno dajemo rokove, a od toga nema ništa. Dosta je bilo laži i prevara. Ovdje se igraju mutne igre, zato u petak pravo za Podgoricu“, pozvao je Božidar Đilas.

Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, ponovio je više puta isticanu poruku da je za radnike prihvatljiva Neksanova ponuda i da ne vide razlog da istu Odbor povjerilaca ne prihvati.

„Ponuda firme Neksan nije pet miliona, već i 7,5 miliona, jer stanje na kopovima je takvo da se mora ulagati, a mora se i mehanizacija obnoviti“, kazao je Bojanović.

Podršku su im pružili sindikati Luke Bar i Cargo transa.

„Nadamo se da imate dovoljno snage da se izborite da vašu kompaniju preuzme onaj koga vi priželjkujete. Mi smo nekoliko mjeseci osjetili šta znači transport rude do Bara, pa se nadamo da će se saradnja Cargo transa i firme Neksan i Rudnika boksita nastaviti u budućnosti“, stoji u pismu podrške sindikata Cargo transa.

Sindikat Luke Bar je poručio da rudarima daje punu podršku u obezbjeđenju sigurne budućnosti tim prije jer i njihov kolektiv i zaposleni mogu gledati u „sigurnu budućnost ukoliko kolektivi poput Boksita i ukupna privreda budu na zdravim nogama“.

Inženjer Blažo Đurković, jedan od trenutno najstarijih radnika Boksita, kazao je da su više puta dokazali da Rudnik može, mora i hoće da radi na opšte dobro cijelog reprolanca, a posebno Nikšića.

Poručio je da je na radnicima da ne dozvole da se Boksiti ugase i da „ovu zadnju igru prevedu u svoju korist.“

„Neće nam uzeti našu perspektivu“, poručio je Đurković.

Firma Neksan je do 21.aprila, na osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji, u Boksitima organizovala proizvodnju, radnicima redovno isplaćivala zarade. Nakon završetka ugovora radnici su na prinudnom odmoru uz minimalac od 193 eura.

Boksiti su od novembra 2013.godine u stečaju a imovina se do sada četiri puta bezuspješno prodavala. Na posljednjem oglasu je nuđena za 8,5 miliona eura. Prijavljena potraživanja su oko 130 miliona eura.

Bonus video: