Bivši visoki zvaničnici UN: Ostajemo pri ranije iznešenim stavovima

2 komentar(a)
Mamula, Foto: Anto Baković
Mamula, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 25.05.2015. 13:11h

Bivši generalni direktor UNESCO Federiko Major, bivši predsjednik Savjeta Međunarodne Unije za zaštitu prirode (IUCN) Ašok Khosla, predsjednik Emeritus Inter Press Servisa Roberto Savio i generalni sekretar UN Konferencije o čovjekovoj okolini 1972 Mauris F. Strong ostali su pri ranije iznesenom stavu da Skupština razmotri da se odluka o Ugovoru o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom "Mamula" odloži dok se ne obavi detaljna studija, kao i razmatranje i razmjena mišljenja o mogućim alternativnim rješenjima, uključujući prikupljanje sredstava i uopšte finansiranje odgovarajuće rehabilitacije tvrđave Mamula i ostrva Lastavica, i njihove adaptacije za dogovorene svrhe.

Oni su u novom pismu dostavljenom predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću naveli da njih četvorica koji su potpisali i prethodno pismo ostaju čvrsto pri ranije izraženom stavu.

"Mi smo potpisali gore pomenuto pismo poslije gospodina Boutros Boutros-Ghalija, i nismo bili obaviješteni o njegovoj nedavnoj komunikaciji sa kompanijom Orascom u Egiptu, niti upoznati sa njegovim pismom koje je protumačeno u crnogorskoj štampi kao da on podržava projekt koji se trenutno razmatra u parlamentu Crne Gore", navodi se u pismu više bivših visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija.

Nakon pisma dostavljenog Skupštini Crne Gore, bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros-Gali dostavio je pismo i kompaniji Orascom u kojem navodi da ta kompanija na pravi način postupa sa Mamulom.

Bonus video: