Južni Jadran: A što vlasnik Carina ne bi gradio na "pjenu od mora"

Iz ove NVO kazali su da Popović nije samo gradio bez dozvole, već su i većina radnika angažovanih na izgradnji objekta bili strani državljani koji nijesu imali ni radnu dozvolu ni prijavu boravka
216 pregleda 8 komentar(a)
Čedo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Čedo Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.05.2015. 15:28h

Čedomir Popović, vlasnik i Izvršni direktor preduzeća "Carine" doo Podgorica ovih dana privodi kraju radove na izgradnji podzemne garaže i Depadansa hotela "Delfin" u Bijeloj koje je počeo krajem prošle godine nakon što je bez bilo kakve dozvole porušio poslovne i sportske objekte na k.p. 582/2 k.o. Bijela, što u svom Zapisniku o izvršenom mjerenju konstatuje firma Geoerc iz Đenovića, saopštili su iz NVO Južni Jadran.

"U izvještaju Geoerca se konstatuje i početak zemljanih radova radi izgradnje novog objekta. GEOERC je Zapisnik o izvršenom mjerenju sastavio 8. januara 2015. godine. Dakle, Čedomir Popović je od 8. januara do 8. maja 2015. uspio da u zoni morskog dobra, na zemljištu i objektima opterećenim hipotekom koji njegova firma ima na korišćenje a ne u vlasništvu, bez UT uslova i građevinske dozvole, izgradi objekat od cca 1500 m2 pored svih inspekcijskih, lokalnih i državnih organa i pored svih drugin istražnih organa nadležnih za sankcionisanje krivičnih djela", kazali su iz Južnog Jadrana.

Oni su dodali da Popović nije samo gradio bez dozvole, već su i većina radnika angažovanih na izgradnji objekta bili strani državljani koji nijesu imali ni radnu dozvolu ni prijavu boravka.

"Istina, tužilaštvo i policija su se pokrenuli i počeli da se bave svojim poslom tek kada je izgradnja objekata bila pri kraju, poslije više reagovanja NVO i pisanja medija. Sve ovo su znali u Ministarstvu održivog razvoja i nije im smetalo da Popoviću izdaju građevnsku dozvolu početkom maja, kada je objekat već bio u završnoj fazi, i nakon podnešenih krivičnih prijava. U međuvremenu, odgovorni iz Ministarstva održivog razvoja su se debelo potrudili da nadležne Državne inspekcijske službe blokiraju po ovom pitanju", rekli su iz ove NVO.

Po njihovim riječima, Popović u isto vrijeme kao jedini učesnik na tenderu, kupuje hotel Park u Bijeloj i najavljuje njegovo rušenje ( sada valjda sa dozvolom) i izgradnju novog hotela sa više zvjezdica, najavljuje i gradnju hotelskog kompleksa i u Baošićima.

"Režimski, elektronski i pisani, mediji se utrkuju u hvalospjevima vezanim za poslovne poduhvate Popovića, bespravnu gradnju i krivične prijave ne pominju. Sve je na prodaji, obraz odavno, i to za sitne novce. Niko Popovića da upita što bi sa onih milion eura poreza na promet koji državi duguje od 2008., kada je imovinu preduzeća "Južni Jadran" AD Bijela prenosio sa jednog na drugo svoje preduzeće, da sakrije tragove novca", istakli su iz NVO Južni Jadran.

Oni su takođe istakli da ako pravosnažna presuda Upravnog suda Popovića obavezuje da plati obavezni porez na promet to ga mnogo ne uzbuđuje, za odabrane pravnih ljekova ima koliko hoće".

"A što Popović ne bi gradio "na pjenu od mora" u zoni morskog dobra i protiv "navodno" volje odgovornih u JP Morsko dobro kada to može, kako dodaju, ministrov sin na samoj plaži u Budvi, kako mediji prenose. Osnovni državni tužilac iz Herceg Novog se još ne izjašnjava u vezi sa krivičnim prijavama koje su zbog nedozvoljene gradnje protiv Popovića i povezanih lica podnijeli NVO "Južni Jadran", ali i policija iz CB Herceg Novog. Mora da je predmet izuzetno složen pa se čeka da objekat dobije i upotrebnu dozvolu", navodi se u saopštenju.

"Tako su postupali i kad je Popović po specijalnoj Uredbi Vlade CG za cca 237.000. njemačkih maraka kupio većinski paket preduzeća čija se imovina danas procjenjuje na desetine miliona eura. Zar prije godinu dana nije prodao mali dio imovine, Lazaret u Meljinama, ruskoj firmi Imperio iza koje stoji Gasprom, za 12 miliona eura. I tada je Državni tužilac sugerisao da se tender ponovi ali svemoćni Savjet za privatizaciju preporuku nije prihvatio. Čudimo se zašto Skupštinska Komisija za kontrolu privatizacije još ne stavlja na Dnevni red ovaj slučaj iako je to najavila prije više od godinu dana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: